Nagyvilág

2011.07.28. 18:59

Charles Fejtőt gyermekkereskedelemmel és okirathamisítással gyanúsítják

Bukarest (MTI) - Bűnvádi eljárás folyik Romániában gyermekkereskedelem és okirat-hamisítás gyanújával a francia állampolgárságú Charles Fejtő ellen. Ügyvédje szerint az eljárás során pedofíliáról nincsen szó, s védence - aki elhagyhatta az országot - jelenleg már Párizsban tartózkodik.

Bukarest (MTI) - Bűnvádi eljárás folyik Romániában gyermekkereskedelem és okirat-hamisítás gyanújával a francia állampolgárságú Charles Fejtő ellen. Ügyvédje szerint az eljárás során pedofíliáról nincsen szó, s védence - aki elhagyhatta az országot - jelenleg már Párizsban tartózkodik.

 A Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható az a hír, mely szerint a francia állampolgárságú férfi ellen vizsgálatot indított az ügyészség. A román sajtóban először április 28-án jelent meg híradás az ügyről, akkor a bihari megyeszékhelyen szerkesztett Bihoreanul című hetilap számolt be az eljárás részleteiről.

A bihari hetilap azt írta: a nagyváradi ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes főosztályának (DIICOT) ügyészei egy francia állampolgárságú férfi ellen nyomoznak, aki hamis iratokkal megpróbált egy olyan 14 éves cigánylányt kicsempészni Erdélyből, akit már korábban "szexuálisan kihasznált". A lap akkor azt is megjegyezte, hogy Charles Fejtőről van szó, aki az ENSZ égisze alatt működő ASPEC elnevezésű gyermekvédelmi szervezet alapítója, és nem más, mint Fejtő Ferenc történész fia.

A Bihoreanul cikke szerint Fejtőt a román hatóságok azzal vádolják, hogy a gyermeket 60 ezer euróért "vásárolta meg" az anyjától. Mint felidézik, akkor került az ügyészség látókörébe, amikor hamis iratokkal próbálta kicsempészni Erdélyből (Nagyszalontáról). A lap úgy tudja, hogy a 66 éves férfi ellen pedofília, gyermekkereskedelem és okirat-hamisítás miatt emeltek vádat, és a nyomozás ideje alatt nem hagyhatja el Romániát.

Az "üzletre" az írás szerint 2010 novemberében került sor Párizsban, ahol Fejtő először állítólag 20 ezer eurót fizetett a lányért. Az asszony azt tanácsolta a lánynak a fizetés után, hogy menjenek haza Nagyszalontára, hogy ily módon még több pénzt csikarhassanak ki a "vásárlóból" - olvasható a Bihoreanulban. A család házat vett a pénzből - írta a lap, hozzátéve: Fejtő állítólag utánuk ment Nagyszalontára, újabb pénzösszeget adott át az asszonynak, így kerekedett fel az összeg 60 ezer euróra.

Az említett cikk szerint ezután a cigányasszony segített hamis iratokat szerezni, amelyekben az állt, hogy a lány nagykorú. Amikor visszaindultak Franciaországba, akkor fogták el őket a határon, mert az egyik határőrnek feltűnt, hogy a lány nem lehet nagykorú - olvasható a cikkben.

A lap információi szerint a lányt Charles Fejtő korábban bántalmazta, szexuálisan zaklatta, és kényszerítette, hogy orgiákon vegyen részt a barátaival.

A Bihoreanul állításai nyomán az MTI megkereste Sallak Istvánt, Charles Fejtő ügyvédjét, aki azt hangsúlyozta: védencét hivatalosan nem gyanúsítják pedofíliával, csupán gyermekkereskedelemmel és okirathamisítással. Cáfolta, hogy már vádemelés is történt volna az ügyben. Mint mondta: egyelőre még nincsenek bizonyítékok, s a védelem még néhány tanúvallomást vár Franciaországból olyan személyektől, akik igazolnák, hogy nem volt semmiféle "természetellenes kapcsolat" a férfi és a lány között. Az ügyvéd azt is elmondta: a román hatóságok nem tiltották meg Charles Fejtőnek, hogy elhagyja Romániát, így ő két hónappal ezelőtt már Franciaországba távozott.

Az ügyvéd által elmondottak szerint a kislányt Párizsban szülei koldulásra kényszerítették, el is törték nyolc helyen a karját. Egy ismeretlen hölgy bejelentése alapján azonban kórházba szállították, majd a kezelés végeztével a gyermekvédelmi bíróságon hallgatták ki. A bíróság tolmácsa akkor felvette a kapcsolatot Fejtővel, akiről köztudott volt, hogy gyermekek felkarolásával, segélyezésével foglalkozik - mondta Sallak István az MTI-nek.

Az ügyvéd szerint Fejtő valóban adott pénzt a szülőknek, hogy Romániába visszaköltözve vegyenek maguknak házat. A férfi el is utazott később a helyszínre, hogy megtekintse a vásárolt lakhelyet. Azután a kislány is, a szülei is vissza akartak menni Párizsba, s Fejtő ebben is segíteni akart nekik. Ugyanabban a kocsiban ültek, amikor a határátkelőn a határőrök találtak a lány csomagjai között egy hamis útlevelet, de az ügyvéd állítása szerint a lány nem azt használta fel a határátkelés céljából.

Az MTI csütörtök délután nem érte el a nagyváradi ügyészséget, így nem tudni még, hogy a DIICOT vizsgálata hol is tart pontosan, és hogy nyilatkoznak-e a vizsgálat közben a magyar sajtóban most megjelent ügyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!