Nagyvilág

2011.07.17. 14:22

Büdös zoknival a vérszívók ellen

<div> A szúnyogokat senki sem szereti, a vérszívók kellemetlenek, idegesítőek és betegségeket is hordoznak.

A szúnyogokat senki sem szereti, a vérszívók kellemetlenek, idegesítőek és betegségeket is hordoznak.

Tanzániában, három faluban, ahol évente körülbelül 350 szúnyogcsípés jut egy főre új stratégiát dolgoztak ki, ami úgy tűnik, hatásosabb elődjeinél. A faluban büdös zoknival csalogatják lépre a dögöket, akik miután csapdába kerültek és elkábultak, már könnyen kiírthatók.

A malária évente 900 000 áldozatot követel világszerte, a halottak számának túlnyomó többsége pedig gyermek. A szegényebb régiókban, ahol a mindennapos túlélés sem könnyű, a legnagyobb segítség, ha a legolcsóbb, akkor jó. Peter A. Singer, a Grand Challenges Canada,a kutatást támogató egyik szövetség munkatársa így fogalmazott: - Egyszerű ötlet. De ki gondolta volna, hogy életmentő megoldások lapulhatnak a szennyes kosárban?

Korábbi laboreredmények már kimutatták, hogy a büdös zokni kiváló a szúnyogok figyelmének felkeltésére. A terepen végzett kísérletek pedig azt is igazolták, hogy a műszálas csali sokkal hatékonyabb szúnyog-figyelemfelkeltő, mint egy ember, legalábbis addig, amíg az éhes szúnyog rá nem jön, hogy a zokni nem vérforrás.

A zoknik könnyebben beszerezhetők, mint egyéb rovarcsalik

Egyszerűen anyagi és beszerzési szempontjai vannak – mondja Fredros O. Okumu, a helyi rovartudós,a kutatások vezetője. - A zoknik sokkal könnyebben beszerezhetők, mint az egyéb rovarcsalik – mondja. A szúnyog csapda egyszerű, gyakorlatilag a kaptárokra hasonlítanak leginkább.

Többféle szagmintával is próbálkoznak, az egyik az emberi bűz anyagot tartalmazza (ez javarészt tejsav, ammónia és propionsav) amit az emberek is termelnek főként lábon át. A másik két -féle szúnyog csali jóval puritánabb, egyikük egy teljesen napon, felnőttek által hordott zoknit tartalmaz, míg a másik iskolás gyerekek által gyártott vattapamacs, amit egész nap a zoknijukban szagosítanak.

A csapdák egy része belülről szerves foszfát peszticidekkel van bevonva, ez nagyjából 24 óra alatt végez a csapdába esett szúnyoggal. Egy másik variációban gombákkal irtják ki a vérszívókat, ez nagyjából öt napig tart. A csapdába ejtés és ott kivégzéses stratégia még új a szúnyogok elleni hadviselésben, de az ember most bevitt egy jó nagy pofont a kellemetlen kis rovaroknak.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!