Nagyvilág

2011.07.18. 22:25

Brit sajtóbotrány - Holtan találták a lehallgatási ügyek egyik leleplezőjét

London (MTI) - Holtan találták hétfőn Londonban az egyre súlyosabb sajtó- és politikai botránnyá duzzadó nagy-britanniai telefonlehallgatási ügy egyik leleplezőjét.

London (MTI) - Holtan találták hétfőn Londonban az egyre súlyosabb sajtó- és politikai botránnyá duzzadó nagy-britanniai telefonlehallgatási ügy egyik leleplezőjét.

Sean Hoare korábban a botrányt okozó egykori vasárnapi brit bulvárlap, a nemrégiben felszámolt News of the World, illetve hétközi testvérlapja, a The Sun munkatársa volt, elsősorban a showvilág pletykáira szakosodott.

Ő vetette fel először nyilvánosan még tavaly - először a New York Timesnak, azután a BBC-nek és a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott interjúkban -, hogy Andy Coulson, a News of the World volt főszerkesztője tudott a lap által alkalmazott mobiltelefon-feltörésekről és -lehallgatásokról.

Coulson a korábbi lehallgatási botrányok miatt távozni kényszerült a News of the World éléről, ám később David Cameron jelenlegi brit miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatója- vagyis a kormányfő sajtófőnöke - lett. Cameront emiatt a sajtóetikai botrány két héttel ezelőtti kirobbanása óta heves bírálatok érik az ellenzék részéről. 

Különösen kényessé teszi a konzervatív párti miniszterelnök helyzetét, hogy a News of the World körül kirobbant, minden eddiginél súlyosabb mobiltelefon-lehallgatási ügyben a múlt héten Coulsont is őrizetbe vette a Scotland Yard.

Sean Hoare-t - aki korábban Coulson beosztottja és jó barátja volt - lakásában, London egyik északnyugati elővárosában, Watfordban találták holtan.

A rendőrség szerint halálával kapcsolatban - jóllehet annak oka egyelőre nem ismert - "nincsenek gyanús körülmények". Hoare-ról közismert volt, hogy korábban súlyos alkohol- és drogproblémái voltak, és emiatt egészségi állapota is megrendült. Az újságírót italozása és kábítószer-fogyasztása miatt évekkel ezelőtt elbocsátották a News of the Worldtől.

Hoare tavaly a BBC televízió Panorama című riportműsorának azt mondta, hogy a News of the Worldnél "járványos mérteket öltött" a hírességek és más közéleti személyiségek mobiltelefonjainak feltörése és lehallgatása, és őt személyesen Andy Coulson utasította ilyen eljárásra.

Coulson annak idején határozottan cáfolta ezt, kijelentve: még arról sem volt tudomása, hogy a News of the Worldnél ilyen módszerekhez folyamodtak információszerzés céljából.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát az robbantotta ki, hogy nemrégiben kiderült: a News of the World - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Ez azonban csak betetőzte a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb - a botrány kipattanása után szinte azonnal megszüntetett - vasárnapi bulvárlapjának telefonlehallgatási botránysorozatát, amelynek ügyében már 2006-ban rendőrségi vizsgálat folyt, és a lap egyik volt udvari tudósítóját, valamint az általa felbérelt magándetektívet - aki a királyi család több tagjának mobiltelefonos üzenetrögzítőjét is feltörte - börtönbüntetésre ítélték.

A most kirobbant újabb súlyos botrány ügyében eddig tíz embert vettek őrizetbe, köztük - Coulson mellett - Rebekah Brookst, aki korábban szintén a News of the World főszerkesztője volt, múlt heti lemondásáig pedig Rupert Murdoch sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó vállalkozásának, a News Internationalnek a vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

- MTI -

London (MTI) - A főparancsnok előző napi távozása után lemondott hétfőn a Scotland Yard - a londoni rendőrség - főparancsnok-helyettese, John Yates is, összefüggésben a most már egyre inkább súlyos belpolitikai válsággá fajuló telefonlehallgatási sajtóbotránnyal.

London (MTI/AFP) - Óvadék ellenében szabadlábra helyezték vasárnap este Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét. Rebekah Brookst a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében vették őrizetbe néhány órával korábban.

London (MTI) - Lemondott vasárnap este a Scotland Yard főparancsnoka, miután kiderült, hogy egy ideig PR-tevékenységet végzett számára az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát okozó egykori vasárnapi bulvárlap, a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettese.

London (MTI) - Őrizetbe vették vasárnap délután Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében.

London (MTI) - A politika és a rendőrség legmagasabb vezető szintjeiig jutott az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai telefonlehallgatási sajtóbotránya, amely Rupert Murdoch médiabirodalmának azóta megszüntetett legnagyobb bulvárlapja, a News of the World körül robbant ki.

London (MTI) - Fizetett hirdetésekben kért bocsánatot a szombati országos brit lapokban a News of the World című egykori bulvárlap súlyos mobiltelefon-lehallgatási botrányáért Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás.

London (MTI) - Lemondott pénteken a súlyos etikai botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom nagy-britanniai cégcsoportjának vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!