Nagyvilág

2011.07.20. 17:10

Brit sajtóbotrány - Cameron elnézést kér, de nem mond le

London  (MTI) - Elnézést kért szerdán a brit kormányfő, amiért sajtófőnökként alkalmazta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányának egyik érintettjét, utalást tett azonban arra is, hogy nem készül távozni tisztségéből.

London  (MTI) - Elnézést kért szerdán a brit kormányfő, amiért sajtófőnökként alkalmazta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányának egyik érintettjét, utalást tett azonban arra is, hogy nem készül távozni tisztségéből.

 

David Cameron a brit parlament alsóházának rendkívüli ülésnapján tett nyilatkozatában mélységes sajnálkozásának adott hangot azért a "felzúdulásért", amit a telefonlehallgatási ügy középpontjában álló - a botrány miatt nemrég felszámolt - News of the World vasárnapi bulvárlap volt főszerkesztőjének, Andy Coulsonnak az alkalmazása okozott. Cameron kijelentette: visszatekintve a történtekre, ma már nem alkalmazná Coulsont. Hozzátette ugyanakkor, hogy "az ember a döntéseket nem visszatekintve, hanem a jelenben hozza".

Az utóbbi napokban megjelent médiakommentárok szerint kikezdheti a konzervatív párti miniszterelnök helyzetét, hogy jó ideig sajtófőnökeként alkalmazta Coulsont, akit a múlt héten, a News of the World telefonlehallgatási ügyével kapcsolatos rendőrségi vizsgálat során őrizetbe vettek.

Coulson a korábbi lehallgatási botrányok miatt 2007-ben távozni kényszerült a News of the World éléről, ám később Cameron Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatója lett. A News of the World lehallgatási ügyeiről előkerült újabb bizonyítékok miatt januárban ebből az állásából is távoznia kellett.

Szerdai nyilatkozatában Cameron is utalást tett a jövőjét firtató felvetésekre, jelezve, hogy folytatni kívánja munkáját. A kormányfő kijelentette, hogy az ő személyes és legnagyobb felelőssége "a romok eltakarítása".

Sajtóetikai botrány lett...

Coulsonról szólva közölte: ha kiderül, hogy a volt főszerkesztő tudott a News of the World által űzött mobiltelefon-feltörési és -lehallgatási gyakorlatról, akkor Coulson - aki tagadja, hogy tudomása lett volna erről az információszerzési módszerről - "hazudott ... nemcsak nekem, de a parlamentnek és a rendőrségnek is, és bíróság előtt kell felelnie". Cameron szerint ebben az esetben Coulsonnak "súlyos bűnügyi vádakkal kell szembenéznie".

A brit parlament hathetes nyári szünete már kedden elkezdődött volna, ám a brit belpolitikát és a közéletet teljesen elöntő telefonlehallgatási botrány miatt a képviselők szerdán - a miniszterelnök kezdeményezésére - rendkívüli vitanapot tartottak. Cameron egy nappal lerövidítette több országot érintő afrikai utazását, hogy részt vehessen a szerdai vitán.

A súlyos sajtóetikai botrányt az robbantotta ki, hogy két hete kiderült: a News of the World sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hatósági gyanú szerint a News of the World ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

Cameron a múlt héten a brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő átfogó vizsgálatot jelentett be a parlamentben. A vizsgálat elvégzésével megbízott független testületnek egy éven belül kell ajánlásokat megfogalmaznia meg az "új, hatékonyabb sajtószabályozásra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!