Nagyvilág

2011.06.14. 11:24

Ukrán lap: inog Viktor Janukovics miniszterelnök széke

<p>Ungvár&nbsp; (MTI) - Nem zárható ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondása, mivel az államelnöki hivatal szerint a kormány politikája megmerevedett, és a kabinet nem vállalja a felelősséget a soron következő, népszerűtlen reformokért – írta keddi számában a Szegodnya című ukrán napilap.</p>

A Kijevben megjelenő újságot az államelnöki hivatalból egy magát megnevezni nem akaró forrás úgy tájékoztatta, hogy Viktor Janukovics elnök környezetének megrendült a kormányba vetett bizalma. Az államelnöki hivatalnak - az informátor szerint - korábban az volt a véleménye, hogy a kabinet működése ugyan nem túl jó, ám alkalmas arra, hogy levezesse az államfő tevékenysége kapcsán felhalmozódó feszültséget. A Janukovics környezetében azonban manapság már az a vélemény, hogy a kormány munkája kedvezőtlenül befolyásolja Janukovics társadalmi megítélését - olvasható az írásban.

Nem tudni mikor mond le Viktor Janukovics

A cikk szerint jelenleg még nem tudható pontosan, hogy mikor következik be a miniszterelnök lemondása. Ez megtörténhet akár ősszel, de akár már a legközelebbi napokban is - emlékeztet a lap, amely azt sem zárja ki teljesen, hogy Azarov továbbra is a helyén marad, mert - mint írja - Janukovics egy múlt heti rendezvényen elismerően szólt a kormányfő erőfeszítéseiről a gazdasági helyzet stabilizálását illetően.

Az államelnöki hivatalban lévő forrás ugyanakkor az újságot arról tájékozatta, hogy már négy jelölt neve is felmerült, akik szóba jöhetnek Azarov utódaként. E szerint a kormányfői tisztségre Andrij Kljujev első miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb, őt követi Borisz Kolesznyikov miniszterelnök-helyettes, Szerhij Arbuzov jegybankelnök és Olekszandr Vilkul Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Az utóbbival kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy Janukovics újabban feltűnően jó véleménnyel van a tevékenységéről.

Az ukrán kormány lehetséges átalakításával kapcsolatban a lap azt állítja, hogy a kormányzó Régiók Pártjában (PR) valószínűnek tartják az intézkedései miatt sokat támadott oktatási miniszter, Dmitro Tabacsnik leváltását, jóllehet - mint Azarov esetében - ez sem tekinthető teljesen biztosnak. Az újság úgy tudja, hogy az ukrán kormány még a nyár folyamán meghozza a régóta tervezett népszerűtlen reformintézkedéseket, beleértve a nyugdíjkorhatár felemelését. A cél az, hogy az államfő és a PR népszerűség-csökkenése lehetőleg még őszig elérje a mélypontot, s ezt követően, a 2012 őszén esedékes parlamenti választásokig a párt mind listán, mind az egyéni körzetekben megszerezze a mandátumok több mint felét - írta a kijevi lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!