Nagyvilág

2011.06.28. 17:03

Privát sci-fi járgány a garázsból

Egy ausztrál helikopterpilóta saját garázsában fejlesztette ki a világ első lebegő bicaját.

Egy ausztrál helikopterpilóta saját garázsában fejlesztette ki a világ első lebegő bicaját.Elérkezett a jövő, a reggeli dugók hamarosan rémálommá válnak és a sci-fi valósággá. Az ausztrál Christopher Malloy úgy döntött minden pénzét beleöli álmába és megvalósítja az eddig csak filmen látott privát lebegőjét. A járgány akár háromezer méteres magasságban is képes közlekedni, 160 km/órás, levegőben pedig 150 csomós csúcsebessége nem gyenge.

A harminckét éves, volt helikopter pilóta saját garázsában fejlesztette ki a járművet, amit egy 80kw-os BMW motor hajt és 270 kg össztömegű. Egy tankolás nagyjából egy 45 perces utazásra elegendő, a listaára pedig úgy tűnik, hogy olyan 13,5 millió forint körül fog majd mocorogni.

Malloy így beszélt járgányáról: – Egyelőre még csak a földön teszteltem, hisz még mindig nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy mi történik, ha szabadjára eresztem. Még nem volt szerencsém végigszáguldani vele a vidék fölött. Elég stabil és esze ágában sincs felborulni, de nem szeretném ripityára törni, ha valami nemvárt dolog következne be a teszt alatt.

Az egykori helikopter pilóta így folytatja: – A járgány építése és tervezése alatt a biztonság főkérdés volt, így legalább három, különböző alkatrésznek kéne csődöt mondani ahhoz, hogy baj legyen. Vészhelyzetre felkészülve két ejtőernyő is van a gépen, sőt ha a pilóta úgy gondolja, egy harmadikat is magára ölthet.

Chris Malloy egyelőre nem hajlandó felfedni titkát, hogy miként sikerült elérni a jármű lebegését, azt azonban bevallja, hogy heti 40 ezer forintnál is többe fájt neki a szerkezet. Sejtelmesen annyit mondott csak a Daily Mail-nek, a működési elv egy bicikli és a Chinook helikopter működésének keveréke. Kormányzása pedig a repülők botkormányához hasonlít, így aki a lebegőt vezeti, nem árt ha vesz előtte egy-két pilótaleckét.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!