Nagyvilág

2011.06.28. 18:45

Londoni elemzők: Görögország mindenképpen kap segélyt

London, 2011. június 28., kedd (MTI) - Az euróövezeti vezetők mindenképpen megadják Görögországnak a következő hetek finanszírozásához szükséges külső pénzügyi segítséget, függetlenül az újabb konszolidációs intézkedések parlamenti elfogadásától - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

London, 2011. június 28., kedd (MTI) - Az euróövezeti vezetők mindenképpen megadják Görögországnak a következő hetek finanszírozásához szükséges külső pénzügyi segítséget, függetlenül az újabb konszolidációs intézkedések parlamenti elfogadásától - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

    Ugyanakkor megjegyezték: súlyos hitelességi következményei lennének, ha Görögország az intézkedések parlamenti elutasítása esetén is hozzájutna a külső támogatáshoz.

    Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzése felidézi, hogy az elmúlt hetekben a valutaunió több vezető tisztviselője is elengedhetetlen fontosságúnak nevezte a további finanszírozási segítség szempontjából az újabb görögországi megszorító intézkedések parlamenti elfogadását.

    Az Eurasia szerint azonban az euróövezeti vezetők - tekintet nélkül a görög parlamenti voksolás kimenetelére - mindenképpen elő fogják teremteni a pénzt, eredménytelen törvényhozási szavazás esetén valószínűleg áthidaló kölcsön formájában, egyszerűen annak megakadályozására, hogy Görögország már július elején - nem rendezett körülmények közepette - törlesztési leállás felé sodródjon.

    Ebben az esetben a kölcsönt már jó eséllyel a hétvégén esedékes rendkívüli Eurogroup-ülésen jóváhagynák. E hitelek célja az lenne, hogy átsegítse Görögországot júliuson és augusztuson. A finanszírozás visszatérne a hagyományos mederbe, amint egy új görög kormány lép hivatalba, és az életbe lépteti a mostani tervezethez hasonló középtávú költségvetési csomagot - jósolták az Eurasia londoni elemzői.

    A ház szerint azonban ha ez a forgatókönyv játszódik le, az az eddigi legnagyobb csapást mérné a vezető euróövezeti országok - különösen Németország - hitelességére, és ennek fontos következményei lennének a jövőbeni válságkezelésre.

    A görög - valamint a portugál és ír - politikusok ugyanis ebből tudnák, hogy az euróövezeti vezetők "töltetlen pisztollyal" fenyegetőznek, és ez "végzetesen" aláásná a valutauniós döntéshozó elit képességét a perifériális országok reformjainak előmozdítását célzó nyomásgyakorlás kifejtésére, ráadásul olyan időszakban, amikor erősödik a reformokkal szembeni belső ellenállás is ezekben az országokban - áll az Eurasia keddi londoni elemzésében.

Szinte biztos Görögország törlesztési hátralékba kerülése

    Görögország törlesztési hátralékba kerülését a piac jelentős eséllyel jósolja, függetlenül a további külső segítségtől.

    Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital minap ismertetett felmérése szerint a globális befektetői közösség háromnegyede számol azzal, hogy Görögország és esetleg több más euróövezeti tagállam már a következő egy évben adósságállománya átrendezésére kényszerül.

    Hasonló véleményen vannak a nagy nemzetközi hitelminősítők is.

    A hónap közepén a Standard & Poor s egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette Görögország hosszú távú államadós-besorolását, azzal a véleményével indokolva a meredek leminősítést, hogy jelentősen megnőtt a kockázata a görög adósságszolgálat időbeli és maradéktalan teljesítésében bekövetkező többszöri késedelemnek.

    Az S&P lépése nyomán jelenleg Görögországé a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!