Nagyvilág

2011.06.07. 07:08

Kettős csillaggal "keringőzik" a Szaturnusz a júniusi égbolton

<p>&nbsp;Washington&nbsp; (MTI) - Kettős csillaggal "keringőzik" a Szaturnusz a júniusi égbolton.</p>

A Szűz csillagkép második legfényesebb csillagáról, a 39 fényévnyi távolságban lévő Gamma Virginisről (Porrima) van szó, amely valójában egy kettős csillag. A páros tagjai, amelyek a közös tömegközéppont körül keringenek 169,1 éves periódussal, oly közel vannak egymáshoz, hogy csak teleszkóppal különíthetőek egymástól - olvasható a Space.com (http://www.space.com/) űrkutatási hírportálon.

    A Földről nézve elliptikusnak tűnik a két csillag pályája. Az utóbbi években a csillagászok közül sokan felhagytak Gamma Virginis megfigyelésével, hiszen 2005-ben mindössze 0,35 ívperc (ívperc - szögtávolság, a fok 1/60-ad része) választotta el őket egymástól. Hat évvel később a páros tagjai már 1,75 ívpercnyire távolodtak el, s így már jól megkülönböztethető a két fényes csillag.

    Szaturnusz a következő egy hétben még "hátrál", majd 14-től előretartó mozgást végez. A hónap elején 18 ívpercnyire délkeletre volt a Porrimától, amelyhez csütörtökön kerül a legközelebb, ekkor alig 15 ívpercnyi távolság választja majd el a kettőscsillagtól. Ez a Hold látszó átmérőjének a fele. Június 30-ra a távolság megduplázódik, eléri a 30 ívpercet, vagyis a Hold teljes látszó átmérőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!