Nagyvilág

2011.06.23. 21:41

Basescu árulásnak nevezte a volt román király 1947-es lemondását

<p>Bukarest&nbsp; (MTI) -&nbsp;&nbsp;Általános megütközést keltett értelmiségi és politikai körökben Traian Basescu román államfő kijelentése, amely szerint Mihály volt román király elárulta a román nemzeti érdeket 1947-ben, amikor lemondott a trónról.</p>

Az államfő egy televíziós műsorban egyenesen az "oroszok lakájának" nevezte a volt uralkodót. Sokan azonban hazafias cselekedetnek minősítik a 90 éves Mihály akkori tettét.

    Basescu szerint hibás a románok értékrendje. "Példának okáért számunkra és a történelem számára Antonescu (marsall, egykori diktátor) marad a felelős a zsidó és a cigány holokausztért. Senki sem említi, hogy a román államnak akkor volt egy államfője is" - mondta, emlékeztetve arra, hogy  Antonescu "csupán" miniszterelnök volt.

    Azt is megállapította, hogy Antonescu helyében 1941-ben ő is kiadta volna a parancsot, hogy a román hadsereg – a Harmadik Birodalom szövetségeseként, a Szovjetunió elleni, június 22-én indult offenzívában – lépje át a Prut folyót, mivel - mint fogalmazott - Romániának volt egy szövetségese, s visszaszerzendő területei is voltak.

    Az államfő kijelentése általános megütközést keltett Romániában. Dan Berindei, a Román Tudományos Akadémia alelnöke helytelennek nevezte Basescu álláspontját. A román média felhívta a figyelmet arra, hogy az államfőnek a király lemondásáról kifejtett véleménye ellentétben áll azzal a tanulmánnyal, amely alapján 2006-ban Basescu is elítélte a romániai kommunizmust. Ez a dokumentum megállapítja, hogy Mihály királyt a kommunisták mondatták le, nem önszántából távozott az országból. A király lemondatását az említett tanulmány "a kommunizmus egyik nagy visszaélésének" nevezte. 

Basescu viszonya 2009-ben romlott meg az uralkodói famíliával

    Marius Oprea történész szerint Mihály király az 1940-ben kezdődött romániai holokausztért sem tehető felelőssé, hiszen - mint mondta - akkor Antonescu katonai diktatúrája uralta az országot, a királynak semmilyen hatalma nem volt.

      Román ellenzéki politikusok felszólították Basescut, hogy kérjen bocsánatot a volt királytól. Adrian Cioroianu volt nemzeti liberális párti (PNL) külügyminiszter szerint az elnök történelmileg hamis és nem elegáns kijelentéseket tett. Crin Antonescu, a PNL elnöke keményebben fogalmazott, "erkölcsi értelemben hazátlannak" nevezte Basescut. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök "aljasnak és felelőtlennek" minősítette az államfőt, Cristian Tudor Popescu publicista pedig pszichiátriai esetnek nevezte az elnök megnyilvánulását.

    A román királyi ház nem kívánt reagálni a kijelentésekre. Margit hercegnő, Mihály lánya csupán annyit mondott Basescu vádjai kapcsán: "nem kívánjuk kommentálni, így a legjobb."

    Elemzők szerint Basescu viszonya 2009-ben romlott meg az uralkodói famíliával, amikor Radu herceg, a királyi család tagja bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!