Nagyvilág

2011.06.08. 15:15

A szociális segélyezést közmunkához kötné, de külön megfizetné a francia kormánypárt

<p>Párizs&nbsp; (MTI) - Az első bejelentéshez képest finomodott a francia jobbközép kormánypárt azon javaslata, amelynek értelmében heti 5-10 óra közmunka végzésére kötelezné az úgynevezett aktív szolidaritási jövedelemben (RSA) részesülőket.</p>

Franciaországban az állástalanoknak a munkanélküli segély megszűnése után is jár - jelenleg 466 eurós (123 ezer forintos) - havi juttatás, az RSA. A kormánytöbbségnek a szociális igazságosságról szerdán rendezett konferenciáján Jean-Francois Copé, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) nemzetgyűlési frakcióvezetője azt javasolta, hogy az RSA-ban részesülők munkaképes tagjait heti 5-10 óra közmunka végzésére kötelezze a kormányzat, amiért a minimális órabérnek megfelelő plusz juttatást fizetnének.

Laurent Wauquiez, Európa-ügyi államtitkár, a kormánypárt "Szociális jobboldal" nevű platformja vezetőjeként május elején "a francia társadalom rákfenéjének" nevezte a "segélyezési rendszerrel való visszaélést". Jelezte: a közmunka bevezetése mellett a kormánypárt a szociális juttatások összegét a minimálbér 75 százalékában maximálná. A minimálbér összege jelenleg nettó 1073 euró (280 ezer forint).

Az akkor a politikus saját akciójának tűnő bejelentés olyan heves tiltakozást váltott ki, hogy attól még Francois Fillon miniszterelnök is elhatárolódni kényszerült. A nemzetgyűlésben arra figyelmeztette kormánya tagját, hogy az RSA-ban részesülők nem csalók, hanem "a legnagyobb bizonytalanságban élők emberek".

Azóta azonban több kormánypárti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a közmunka bevezetése nem a legszegényebbek megbélyegzését jelentené, hanem tudatosítaná mindenkiben, hogy a segítségért cserébe tenni kell valamit a közért. Ennek jegyében ismételte most meg módosításokkal a frakcióvezető Wauquiez javaslatát.

"Már nem arról van szó, hogy ingyen dolgoztatnák az embereket" - jelentette ki Manuel Nunez, az RSA reformjával megbízott képviselő.

Az RSA-ra jelenleg 1,85 millióan jogosultak Franciaországban, közülük 670 ezren részmunkáért kisebb fizetést is kapnak valahonnan. Azon 1,18 millió személy közül, aki kizárólag az RSA-ból él, a kormány becslései szerint 650 ezren munkaképesek, őket nettó 7 eurós (1862 forintos) órabérért heti 5-10 óra közmunkára köteleznék. A közmunkáért járó különbért a jogosultak a 410 euróra (110 ezer forintra) csökkentett RSA-n felül kapnák meg. Amennyiben viszont egy munkaképes RSA-ra jogosult visszautasítja a felajánlott közmunkát, havonta tíz százalékkal csökkentetett összegű segélyt kapna, s egy idő után a jogosultságát is elveszítené.

A kötelező közmunka bevezetése az új javaslat szerint 1,8 milliárd eurós (478 milliárd forintos) pluszkiadással járna a francia államnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!