Nagyvilág

2011.05.04. 18:13

Békét kötöttek egymással a palesztin pártok

<p>A rivalizálás befejezését fogadták meg a palesztin pártok, köztük a két nagy, a Fatah és a Hamasz vezetői az egyiptomi Kairóban tartott szerdai ceremónián. Izrael szerint a megállapodás a terrorizmus győzelmét jelenti.</p>

A meglepő egyetértés ezen a héten született meg a két nagy konkurens és tizenhárom kisebb szervezet között, azzal a céllal, hogy véget vessenek a palesztin területeken 2007 óta meglévő szembenállásnak. Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke azt mondta, a megbékélés megnyitja az utat a palesztinok előtt a rend és a béke felé.
A lépésre dühösen reagált az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu szerint Abbász kibékülése az iszlamista Hamasszal a terrorizmus nagy győzelmét jelenti. "A Kairóban történtek óriási csapást jelentenek a békére nézve" - mondta a zsidó állam vezetője Londonban, mielőtt találkozott David Cameron brit kormányfővel. Netanjahu felszólította Mahmúd Abbászt, hogy válasszon, béke Izraellel vagy béke a Hamasszal.

Abbász úgy reagált, Izraelnek kell választani a zsidó telepek létrehozása és a béke között. A palesztin hatóság elnöke szerint Izrael csak ürügyet keres a béketárgyalások elkerülésére.
A kiegyezés hírére több ezer palesztin kezdett ünnepelni Gáza utcáin, de Ciszjordániában is voltak hasonló megmozdulások.

Az egyiptomi fővárosban Khaled Meshál, a Hamasz vezetője az arab országok vezetői előtt azt mondta, mindent megtett a megegyezés érdekében, és a pártoknak immár nem egymással, hanem kizárólag Izraellel kell harcolniuk. Bejelentette, szervezete célja az önálló Palesztin állam létrehozása Ciszjordániában és a Gázai-övezetben, Jeruzsálem fővárossal, s az 1967 előtti határok közötti területekből egy centit sem engednek.

A megegyezés értelmében a Hamasz és a Fatah együtt állít pártokon kívüli jelölteket egy új kormányzatba, amely az egy éven belüli törvényhozási és elnökválasztásig irányítja a palesztin hatóságot. A megállapodás értelmében létrehozzák a Legfelsőbb Biztonsági Tanácsot is a rivális biztonsági erők egyetlen, professzionális szervezetbe tömörítése érdekében. A megegyezés az Abbász vezette Palesztin Felszabadítási Szervezetet bízta meg, hogy tárgyaljon Izraellel. A nyilvánosságra került dokumentumban nincs szó arról, hogy a Hamász módosítaná alapokiratát, és elismerné Izrael jogát a létezésre.
Az izraeli és a palesztin vezetés között tavaly év végén szakadt meg a párbeszéd az új zsidó telepek létesítése miatt, és a közeli jövőben nem is valószínű, hogy folytatódnak a megbeszélések.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!