Nagyvilág

2011.05.02. 11:34

Az elterjedt fájdalomcsillapítók csökkenthetik az antidepresszánsok hatását

<p>Az ibuprofen, az aszpirin, a naproxén és az ezekhez hasonló gyakori vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkenthetik a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszerek hatékonyságát - derül ki a New York-i Rockefeller Egyetem kutatásából.</p>

Az SSRI-k közé olyan népszerű, emberek milliói által szedett gyógyszerek tartoznak, mint a Lexapro, a Prozac, a Paxil és a Zoloft. Az ezek a gyógyszerek és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) közötti kölcsönhatás lehet az oka annak, hogy egyes betegek nem reagálnak az SSRI gyógyszerekre.

"Az egyik kísérlet azt mutatta, hogy azok, akik gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító gyógyszert szedtek, sokkal rosszabb kimenetelt tapasztaltak, mint azok, akik nem szedtek NSAID gyógyszert" - számolt be a kutatást vezető Jennifer Warner-Schmidt. Az egyik továbbra is nyitott kérdés az, milyen adag szükséges e hatás kiváltásához. Warner-Schmidt szerint amíg nem végeznek egy megfelelő kettős vak klinikai kísérletet, addig nem lehet megmondani a kérdéses dózist illetve időintervallumot.

Ráadásul azt sem lehet pontosan tudni, miért csökkentik az NSAID-ok az SSRI gyógyszerek hatékonyságát. Warner-Schmidt elmondta, hogy van néhány feltevés, amelyeket a következő kutatások során fognak megvizsgálni. a két gyógyszertípus közötti kölcsönhatás azonban még e fenntartások ellenére is erősnek mutatkozik.

Warner-Schmidt azt tanácsolja azoknak a betegeknek, akik gyulladáscsökkentőket szednek és problémákat tapasztalnak az SSRI gyógyszerek hatékonyságával kapcsolatban, hogy kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, hogy szedjék-e a gyulladáscsökkentő gyógyszereket, vagy váltaniuk kell-e valamilyen más gyógyszerosztályba tartozó antidepresszáns gyógyszerre.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences április 25-i számában olvasható.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!