Nagyvilág

2011.05.26. 09:38

A modern élet puhánnyá teszi a gyerekeket

<p>A számítógépes játékok népszerűsége és az önfeledt szabadtéri játszadozás háttérbe szorulása miatt a brit gyerekek jócskán elpuhultak az utóbbi egy évtizedben - figyelmeztet egy új tanulmány.</p>

 A hagyományos gyerekkori tevékenységnek számító fa-, kötél-, és bordásfalmászás elsorvadása, illetve a számítógépezés térhódítása nyomán a mai brit tízévesek jóval gyengébbek, mint azonos korú társaik voltak egy évtizeddel ezelőtt - állapították meg az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány készítői a The Daily Telegraph internetes kiadása ismertetése szerint.
    "Ezektől a tevékenységektől a gyerekek megerősödtek" - mondta a tanulmányt vezető Gavin Sandercock, az Essexi Egyetem munkatársa, hozzáfűzve: a különböző, egyebek között biztonsági megfontolások miatt azonban ma már kevesebb időt töltenek felszabadult, mozgást igénylő szabadtéri játszadozással, aminek komoly egészségügyi következményei is vannak.
    A szakemberek 309, 1998-ban megvizsgált essexi tízéves erőnléti adatait vetették össze 315 azonos korú, de egy évtizeddel később felmért gyerek eredményeivel. A fiatalok azonos magasság- és testsúlyaránnyal bírtak, de a 2008-ban megvizsgált gyerekek gyengébbnek és kevésbé izmosnak bizonyultak az 1998-as generáció tagjaihoz képest, illetve a fizikai feladatokban is rosszabbul teljesítettek.

 

Ennyivel gyengébbek a mai tízévesek

 

    A tízévesek karereje 26, míg marokereje 7 százalékkal esett vissza egy évtized alatt, az általuk teljesített felülések száma pedig 27,1 százalékkal csökkent; ma kétszer annyi gyermek - minden tizedik - képtelen megtartani magát a bordásfalon függeszkedve, mint korábban.
    Az új kutatásból azonban az is kiderült, hogy a két generáció testtömegindexe (BMI) - testtömegüknek és testmagasságuk négyzetének a hányadosa - nagyjából megegyezik.
    A szerzők ezért arról próbálják meggyőzni a kormányt, hogy ne bízzon meg feltétel nélkül a kisiskolások testtömegindexére építő országos felmérési program eredményeiben, hanem vezessen be inkább erőnlétpróbákat az oktatási intézményekben.
- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!