Nagyvilág

2011.04.16. 18:50

Tízezres tüntetések a horvát tábornokok elítélése miatt

<p>Több tízezer háborús veterán tüntetett Horvátország nagyvárosaiban, miután pénteken az ENSZ hágai bírósága két nemzeti hősnek számító volt tábornokot is súlyos büntetésre ítélt háborús bűnökért.</p>

Zágráb főterén harmincezer tüntető gyűlt össze, a felszólalók a hágai bíróságot és a kormányt támadták. Egyikük azt mondta, ha ilyen ítélet születhet, nem ismerik el a hágai törvényszék fennhatóságát. A kilencvenes évek függetlenségi harcainak veteránjai a kormányt pedig azért hazaárulózták le, mert azok kiszolgáltatták a tábornokokat az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszéknek.

Ante Gotovinát huszonnégy, Mladen Markacsot pedig 18 év börtönre ítélték szerbek ellen elkövetett bűnök miatt pénteken.

Nemcsak a tüntetők, de a horvát sajtó is felháborodott az ítéletek miatt, több lapban azt írták, hogy most nemcsak a tábornokokat, de az egész országot elítélték Hágában. A Jutarnij List például Gotovina tábornok fotója mellett ezzel a főcímmel jelent meg: "Horvátország felháborodás és undor között: mi voltunk az agresszorok?". Más lapok szerint a szerbek elleni etnikai bűncselekményeket Zágrábnak kellett volna kivizsgálnia rögtön az 1991 és 1995 közötti függetlenségi háború lezárása után. A Novi List című lap pedig azt írta, "a szerb lakosság elleni bűnök régóta ismert tények, miként az is, hogy az elítélt két tábornok nem vett részt azokban vagy éppen megpróbálta leállítani azokat".

Gotovinát és Markacsot több mint háromszáz szerb nemzetiségű horvát állampolgár 1995 augusztusában történt elüldözéséért és meggyilkolásáért ítélték el. Ekkor foglalta vissza a horvát hadsereg a Krabjinát a Belgrád által támogatott horvátországi szerbektől.

-Független Hírügynökség-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!