Nagyvilág

2011.04.18. 15:56

Tálib harcos lövöldözött az afgán védelmi minisztérium épületében

<p>Egy az afgán hadsereg egyenruháját viselő tálib lövöldözött a kabuli védelmi minisztérium épületében, két katonát megölt, hetet megsebesített. A tálibok szerint a támadás célpontja a Kabulban tartózkodó francia honvédelmi miniszter volt. Négy napon belül ez volt a harmadik komolyabb támadás Afganisztán fővárosában.</p>

Az afgán katonai egyenruhát viselő férfi két embert megölt, hetet megsebesített, aztán magával is végzett - jelentette be Mohammad Zahir Azimi tábornok, az afganisztáni hadsereg szóvivője. Csak a merénylő halála után derült ki, hogy egy robbanómellény is volt rajta, de az nem lépett működésbe.

Egy névtelenséget kérő helyi katonatiszt azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy három felkelő jutott be a Hamid Karzai államfő palotájával szemközti épületbe, de mindhármukat agyonlőtték. Az egyik legszigorúabban őrzött minisztériumban elkövetett lövöldözés volt a legsúlyosabb védelmi hiba az elnök elleni - egyébként sikertelen - 2008-as merénylet óta.

A francia honvédelmi miniszter, Gerard Longuet a gyilkosságok idején a fővárostól negyven kilométerre, a bagrami repülőtéren tartózkodott. Egy francia forrás szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a támadás célpontja ő lett volna. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid az AFP-nek viszont azt mondta, igenis a francia politikust akarták megölni, mert Franciaország nagyszámú katonával vesz részt "az Afganisztán elleni hadműveletekben".

Az ázsiai országban körülbelül négyezer francia katona állomásozik a nagyjából százharmincezres NATO-hadsereg részeként.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!