Nagyvilág

2011.04.16. 18:20

Orosz ellenzékiek Putyin, a kormány támogatói a korrupció ellen tüntettek Moszkvában

<p>Ezrek tüntettek szombaton Moszkva belvárosában. Az ellenzékiek átlátható és tiszta választásokat követeltek, a kormánypártiak a korrupció ellen szólaltak fel.</p>

Az AFP hírügynökség szerint háromezer ember gyűlt össze a Kreml melletti Bolotnaja téren a hivatalosan nem bejegyzett ellenzéki "A Nép Szabadságának Pártja" felhívására, a rendőrség kilencszáz résztvevőről számolt be. A tüntetők Vlagyimir Putyin nélküli Oroszországot és a választás jogának visszakapását követelték.

A kétórás tiltakozást megelőzte egy nagyobb, ezt a Kreml támogatójaként számon tartott Nasi nevű mozgalom hirdette meg. A szervezők szerint ötvenezer, szemtanúk szerint harmincezer fiatal gyűlt össze húsz városból, hogy "választ követeljen kényelmetlen kérdéseire" a korrupcióról. Ezeket személyes videóüzenetek formájában tették fel egy nagy kivetítőn. A fiatalokat buszok tucatjaival szállították Moszkvába, a fellobogózott járművek külső hangszóróiból technozenét és Vlagyimir Putyin miniszterelnök korrupcióellenes beszédeit sugározták felváltva.

A demonstráció miatt két napra lezárták az orosz főváros egyik főutcáját. Az ellenzéki demonstráció egyik szervezője, BoriszNyemcov volt miniszterelnök-helyettes szerint a kormánypárti megmozdulást azért hívták össze a héten, hogy ellensúlyozzák pártja tüntetését.

A korrupció most az egyik slágertéma az orosz kormánypárti és ellenzéki politikusok körében is. Dmitrij Medvegyev egyenesen elnöksége egyik legfontosabb feladatának nevezte a korrupcióellenes küzdelmet. Orosz hírügynökségi beszámolók szerint egyébként a Nasi mozgalomnak a befolyásos Kreml-tanácsadó, Vlagyiszlav Szurkov javasolta szerdán, hogy a korrupció ellen tüntessenek, és vádolják meg az ellenzéket nem tisztázott eredetű külföldi támogatások elfogadásával.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!