Nagyvilág

2011.04.04. 21:26

Nem büntetik meg a zambiai munkásokra tüzelő kínai felügyelőket

<p>A zambiai ügyészség felfüggesztette az eljárást két kínai bányafelügyelő ellen, akit azzal vádoltak, hogy a tiltakozó munkások közé lőtt - közölte hétfőn a kínaiak ügyvédje. A tavaly októberi esetben 13 munkás sebesült meg. A helyi Lusaka Times című helyi lap információ szerint a szemtanúk hiánya vezetett az eljárást felfüggesztéséhez.</p>

A zambiai ügyészség előző héten, pénteken felfüggesztette az eljárást, ami azt jelenti, hogy "ügyfeleim szabadlábon vannak" - közölte a két kínai munkafelügyelőt védő ügyvéd az AFP francia hírügynökséggel. George Chisanga közölte: az ügyészség még dönthet úgy, hogy újra bíróság elé kell állniuk.

A zambiai hatóságok azt nem közölték, hogy miért függesztették fel a tavaly októberi ügyben indított eljárást, de feltehetően bizonyítékok hiánya vezethetett a döntéshez - írta az AFP. A Lusaka Times úgy tudja, hogy nem találtak szemtanúkat. A kínaiak ügyvédje a New York Times című amerikai lapnak azt állította: védencei bűnösségét nehéz lett volna bizonyítani, mert a kormányzat alkut kötött a megsebesített munkásokkal.

A két kínai munkafelügyelőt azután tartóztatták le, hogy állítólag sörétes vadászpuskával lőttek a rossz munkakörülmények miatt tiltakozó helyi munkásokra, 13-at sebesítve meg. A eset egy az ország déli részén található, kínai üzemelésű szénbányában történt, ahol nem ez volt az első összetűzés a kínai felügyelők és a zambiai munkások között.

A 2010 októberében történt eset nagy vihart kavart, és politikailag kényes üggyé vált a választásra készülő Zambiában, ahol Kína az elmúlt négy évben több mint hatmilliárd dollárt fektetett be, főleg a bányaiparban.

A fő ellenzéki párt, a Hazafias Front vezetője még az eset után kijelentette: a kínai befektetők a törvények felett állnak Zambiában, mert pénzzel támogatják a kormánypártot. A párt vezetője, Michael Sata a kínai befektetők egyre nagyobb térnyerésével riogatva akar támogatókat gyűjteni a Kínával szemben barátságos elnökkel szemben - írta a New York Times.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!