Nagyvilág

2011.04.26. 20:01

Készülnek az Endeavour űrsikló utolsó indítására

<p>Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) keddi közlése szerint jól haladnak az előkészületek az Endeavour űrsikló pénteki indítására, és úgy tűnik, hogy az időjárás is megfelelő lesz Floridában. Az űrsikló hat űrhajóssal a fedélzetén pénteken fog elindulni a Nemzetközi Űrállomásra 25. és egyben utolsó űrutazására.</p>

Simán haladnak az előkészületek az Endeavour pénteki indítására - közölte a NASA egyik magas rangú vezetője. Az űrkutatási hivatal közlése szerint nyolcvan százalék esélye van annak, hogy megfelelő lesz az időjárás, bár csütörtökön villámlásokkal kísért vihar vonulhat át a terület felett.

Az űrsiklóval öt amerikai és egy olasz űrhajós indul majd a Nemzetközi Űrállomásra. A 14 naposra tervezett küldetésen egyebek mellett egy alkatrésztárolót fognak az állomásra szállítani - közölte a NASA. A küldetés alatt négy űrsétát fognak végrehajtani, új berendezések beszerelésére, valamint karbantartási munkák elvégzésére.

Az Endeavour pénteken, közép-európai idő szerint 21 óra 47 perckor fog elindulni a floridai Kennedy Űrközpontból. Az indítást várhatóan meg fogja nézni Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint Gabrielle Giffords amerikai képviselőnő is, akit januárban lőtt fejbe egy férfi. Az űrsikló parancsnoka Giffords férje, Mark Kelly űrhajós.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!