Nagyvilág

2011.04.12. 19:22

JAPÁN ERŐMŰ - Az elhúzódó munkálatok miatt emelték meg a baleset minősítését

<p>A helyreállítási munkálatok várható elhúzódása miatt emelte a nukleáris eseményskála (INES) szerinti 7-es szintre a Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség a fukusimai atomerőműben történt baleset minősítését.</p>

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a japán ügynökségre hivatkozva kedden azt közölte, hogy a nukleáris létesítmény radioaktív anyag kibocsátásának mértéke a csernobili katasztrófa során mért mennyiségnek körülbelül 10 százaléka.

A történtekről a budapesti japán nagykövetség első beosztottja, Amamija Juji és Hara Sinicsiro másodtitkár tájékoztatta kedden Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatóját. A találkozón részt vett Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára és a BM Európai Együttműködési Főosztály képviselője, Tóthi Gábor is.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Japán folyamatosan ellenőrzi a környezetbe kikerült anyagok sugárzásának mértékét és az adatok jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak. Az első beosztott beszámolt az élelmiszer-kereskedelemben bevezetett korlátozásokról is, kiemelve, hogy Magyarországra nem érkezhet az érintett területről származó élelmiszer.

Magyarországon 10 helyszínen mérik a radioaktív izotópok levegőben található koncentrációját, és mintegy 150 mérőállomáson a háttérsugárzást. A mérési eredmények szerint Magyarországon a japán események továbbra sem jelentenek kockázatot.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!