Nagyvilág

2011.04.09. 13:32

Ismét szavaznak az izlandiak a brit és holland kártérítésről

<p>Mintegy 230 ezer izlandi szavazó mondhatja el a véleményét szombaton arról, hogy elfogadják, vagy elutasítsák az Icesave bank 2008-as csődbemenetelekor az állampolgárait kimentő brit és holland államnak ítélt, 3,9 milliárd euró összértékű kártérítéséről szóló törvényt.</p>

A reykjavíki parlament 2009 végén fogadta el a jogszabályt, amelyet tavaly márciusban elutasítottak az izlandi szavazók. A közvélemény-kutatások szerint az állampolgárok többsége a mostani népszavazáson sem fogja támogatni a törvényt.

A törvény szerint Izlandnak a következő években 3,9 milliárd eurót kellene fizetnie a pénzüket elbukó holland és brit betéteseknek. Az Icesave magas kamatot ígért a befektetésekre, csakhogy közbeszólt a gazdasági válság, a cég megroggyant, a kormány felügyelete alá került, és végül felfüggesztette a kifizetéseket.

Az izlandiak azonban nem nyugodtak bele a kártalanítási törvénybe, és az ország szavazópolgárainak negyede, azaz csaknem 60 ezer ember aláírta azt a petíciót, amely népszavazást kezdeményezett a kérdésben. A helyiek szerint igazságtalan, hogy az ország lakóival fizettessék meg a bankrendszer hibáit.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!