Nagyvilág

2011.04.16. 19:30

Feloszlatták a három évtizeden át hatalmon volt egyiptomi kormánypártot

<p>Jogerősen feloszlatta az egyiptomi közigazgatási bíróság a hatalomból februárban távozott Hoszni Mubarak volt köztársasági elnök Nemzeti Demokrata Pártját. A szombati határozatban azt is elrendelték, hogy a párt forrásait, teljes vagyonát és ingatlanait adja a kormány kezelésébe. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.</p>

A párt Hoszni Mubarak elűzése után keményen küzdött a túlélésért, közben vezetői közül sokan rács mögé kerültek korrupció gyanújával. Az NDP-t még Mubarak elődje, Anvar Szadat alapította, és három évtizedig az egyiptomi politikát leginkább meghatározó alakulat volt, minden választáson nyerni tudott, igaz, eszközei a legritkább esetben voltak tisztának mondhatók. Utolsó elnöke Mubarak tüntetéseken kikényszerített lemondása után Szadat egykori elnök unokaöccse, Talát Szadat volt, aki a bíróság döntése után bejelentette, új pártot alapít, Új Nemzeti Demokrata Párt néven, de a formáció nem kötődik majd a régihez.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!