Nagyvilág

2011.04.16. 15:15

Felhagyna az erőszakkal az ETA baszk terrorszervezet

<p>Véget vetne a spanyolországi fegyveres harcnak az ETA baszk szakadár mozgalom. A szervezet szerint szombati tűzszüneti felhívását nem szabad a gyengeség jeleként értékelni.</p>

Az ETA tavaly januárban is azonnali, ellenőrizhető tűzszünetet hirdetett, de José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök visszautasította azt és a szervezet azonnali feloszlását követelte.

A mostani békeajánlatot valószínűleg az elmúlt napok ellencsapásai miatt hirdették ki. Ennek során a spanyol hatóságok letartóztatták a szervezet több, terrorizmussal gyanúsított tagját, kettejüket közülük egy franciaországi lövöldözés után, ráadásul a rendőrök megtalálták a szervezet robbanóanyag-raktárát is, benne 1,6 tonna robbanószerrel.
Az ETA szintén betiltott politikai szárnya, a Batasuna már korábban az erőszakos szeparatista megmozdulások befejezésére szólított fel.

A terrorszervezet 829 ember haláláért felel az elmúlt negyven évben. Az ETA robbantásokkal, lövöldözésekkel és fegyveres támadásokkal próbálta kikényszeríteni a Spanyolország északi tengerpartján lévő Baszkföld elszakadását. A 2006-os azonnali tűzszünet mindössze kilenc hónapig tartott.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!