Nagyvilág

2011.04.07. 06:51

Dokkolt a Szojuz, megduplázódott az űrállomás személyzete

<p>Közép-európai idő szerint szerda éjfél körül dokkolt a Szojuz TMA-21-es orosz űrkapszula a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) - közölte a Tassz hírügynökség az orosz űrkutatási hivatalra hivatkozva. Az űrhajó két orosz és egy amerikai asztronautát szállított az ISS-re.</p>

A Szojuz fedélzetén Alekszandr Szamokutyajev parancsnok, Andrej Boriszenko és Ronald Garan fedélzeti mérnökök utaztak az űrállomásra. A személyzet orosz tagjainak ez az első űrmissziójuk, míg az amerikai Garan most másodszor indult a világűrbe. A három űrhajós a következő fél évet az ISS-en tölti, csatlakozva a NASA által delegált Catherine Colemanhez, az Európai Űrügynökség asztronautájához, Paolo Nespolihoz és az orosz Dmitrij Kondratyevhez.

A Gagarin után elnevezett űrhajó kedden startolt a kazahsztáni Bajkonurból. A névválasztás oka, hogy a Rosszkoszmosz űrkutatási hivatal ugyanis az első emberes űrutazás 50. évfordulójának szentelte a Szojuz mostani útját. Jurij Alekszejevics Gagarin 1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajóval startolt Bajkonurból. A repülése mindössze 108 percig tartott, eközben egyszer kerülte meg a Földet.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!