Nagyvilág

2011.04.13. 16:17

Amerikai katolikus jelentés a szexuális bántalmazásokról

<p>Az Egyesült Államok római katolikus egyháza által kiadott éves jelentés szerint az összesen százkilencvenöt amerikai egyházkerület és érsekség közül majdnem mindegyik egyetért azzal az akciótervvel, amelyet a szexuális bántalmazások megelőzése végett dolgoztak ki a 2002-es, világra szóló botrányok kirobbanása után.</p>

A jelentés megállapítja, hogy noha jelenleg ritkábban merül fel papok elleni gyerekmolesztálási vád, az egyházat azonban a múlt eseményei fényében ítéli meg a közvélemény.

2010 folyamán 683 ember állt elő első ízben azzal, hogy a katolikus egyház valamely tagja szexuálisan bántalmazta, ezek közül 653 fő azt állította, sok évvel ezelőtt bántalmazták. Harminc panasztévő viszont kiskorú, aki (vagy szülője, gondviselője) azt állítja, a bántalmazásra most került sor. Ezen esetek mindegyikében a világi hatóságok is eljárást folytatnak.

Az áldozatok ügyvédei és a katolikus egyház bírálói azt állítják, az éves jelentés nem szavahihető, miután az egyházkerületek jelentései alapján állították össze. Az információt egy külső auditáló cégnek, a Gavin Groupnak adják ki feldolgozásra, az auditorok viszont a bevallásokat semmilyen formában nem vizsgálják felül, nem ellenőrzik, csak összesítik.

A katolikus egyház szavahihetőségét különösen megkérdőjelezték az idei események után, amikor egy vádesküdtszék azzal gyanúsította a philadelphiai érsekséget, hogy nem távolított el posztjáról harminchét buja papot, akik nem csak a világi törvényeket, de saját egyházuk és vallásuk szabályait is "sárba tiporták" viselkedésükkel. Az érsekség ezt követően függesztett fel huszonnégy gyanúsítottat, majd nemrégiben újabb kettőt.

Visszautasította az adatszolgáltatásban való részvételt a nebraskai Lincoln és az oregoni Baker egyházkerülete, valamint öt további, keleti katolikus rítust követő egyházmegye. A többi 188-ból 55 kapott figyelmeztető levelet az auditoroktól, hogy nem ártana javítani a fegyelmi helyzetükön, mert túl sok a szexbotrányuk.

Az amerikai katolikus egyház 2010-ben 70 millió dollárt fizetett ki közös megegyezéssel zárult jogviták eredményeként, további 34 milliót költött ügyvédekre, ami javulás 2007-hez képest: abban az évben az egyház 420 milliót volt kénytelen kifizetni, védői pedig 53 millió dollárt zsebelhettek be. A jogi biztosításuk ezen költségek mintegy harmadát fedezte, a többit maguknak kellett kigazdálkodniuk.

Az ügy magyar vonatkozású fejleménye, hogy a pedofil papok botrányai után fizetendő kártérítések miatt Clevelandben (Ohio) három magyar templomot bezártak és eladtak, hogy fizetni tudjanak a károsultaknak. A magyar hívőket más templomokhoz irányították, a templomokból kikerült magyar közösségek megszűntek. Az eladott magyar templomok nem voltak érintettek a szexbotrányban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!