Nagyvilág

2011.04.11. 16:17

A lengyel után az orosz táblát is lecserélik Szmolenszkben

<p>Az oroszországi Szmolenszkben fogadta hétfőn a lengyel elnököt Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A két vezető a Lech Kaczynski egykori lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép lezuhanásának első évfordulója alkalmából találkozott.</p>

A látogatást  azonban a tragédia helyszínén lecserélt emléktábla új szövege miatti lengyel felháborodás árnyékolta be.

Az orosz elnök a szmolenszki baleset helyszínének közelében fogadta Bronislaw Komorowski lengyel államfőt. A két elnök egy megbeszélés után a tervek szerint együtt helyez el koszorút a lengyel elnöki gép balesetében meghalt 96 ember tiszteletére és a katyni mészárlás helyszínére is ellátogat - írta az AFP francia hírügynökség.

A találkozót azonban beárnyékolta a baleset helyszínén lecserélt emléktábla körüli botrány. Az emlékhelyre szombaton ellátogató családtagok felháborodva vették észre, hogy az orosz hatóságok lecserélték a lengyelek által elhelyezett táblát.

Az eredeti lengyel nyelvű szövegben ugyanis benne volt, hogy a szerencsétlenül járt lengyel delegáció a katyni-erdőben történt mészárlás hetvenedik évfordulójára érkezett az orosz városba. Az új, orosz és lengyel nyelvű szövegből azonban kihagyták az utalást a második világháború elején történt vérengzésre, amikor nagyjából húszezer lengyel hadifoglyot végeztek ki a szovjetek.

A szmolenszki találkozó után Medvegyev bejelentette, hogy egy teljesen új emléktáblát fognak elhelyezni a baleset helyszínén, amelynek szövegét egy "nemzetközi csoport" fogja meghatározni. Komorowski közölte, hogy orosz és lengyel nyelven is olvasható lesz az új szöveg, amelyre mindkét félnek rá kell bólintani.

Az orosz elnök a találkozó előtt kijelentette azt is, hogy a katyni mészárlásért kizárólag az akkori szovjet vezetést terheli a felelősség és "más verziók bemutatására tett kísérletek teljesen alaptalanok". Az orosz parlament tavaly novemberben Sztálin tette felelőssé az esetért, amelyet a szovjet vezetés évtizedekig a náci Németországra akart kenni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!