Nagyvilág

2011.03.25. 19:30

Tilos lesz az orosz parlamentben miniszoknyát viselni és újságírókkal érintkezni

<p>Megtiltják az orosz parlamenti képviselőknek és munkatársaiknak a miniszoknyát és a mély dekoltázst, és újságírókkal sem nagyon érintkezhetnek majd közvetlenül. Az új etikai kódexet már kidolgozták, hamarosan életbe is léphet.</p>

Új etikai kódexnek kell hamarosan megfelelniük az orosz parlamenti képviselőknek, ebben lesznek majd öltözködési ajánlások is. Megtiltják a politikusoknak - és szakértőiknek, segítőiknek - a miniszoknya viselését, illetve az olyan viselkedés sem lesz megengedett, amely a parlament tekintélyét rombolhatja. Az etikai kódex mindenkire vonatkozik majd, aki az állami dumában, az orosz szövetségi parlament alsóházában dolgozik - írta a Moszkovszij Komsomoletc orosz napilap.

Az öltözködési szabályok szerint a kódex életbe lépése után az előírásos, mérsékelt, hagyományos és elegáns viselet lesz kötelezően ajánlott. A lap szerint a rendelettel véget vetnek a jó néhány parlamenti asszisztensre jellemző miniszoknyák és mély dekoltázsok viselésének.

A duma munkatársainak az új előírások szerint minimálisra kell csökkenteni érintkezésüket újságírókkal, és minden a munkájukkal kapcsolatos megkeresést a sajtóirodához kell irányítaniuk, igaz, az előírások szerint mindezt "udvarias módon" kell tenniük.

Az új kódex szerint a parlament képviselőinek és dolgozóinak az egymás közötti érintkezésben tartózkodniuk kell minden gorombaságtól, udvariatlanságtól és arroganciától. A kódexet egyébként az elnöki korrupcióellenes testület rendelkezéseinek iránymutatása alapján készítették el.

Az Orosz Állami Duma a kilencvenes években hírhedt volt a bekiabálásokról, üvöltözésekről és az időnként az üléseken és a folyosókon történő ökölharcokról és hajtépésekről, de az utóbbi néhány évben jelentősen csillapodott a hangulat, igaz, sok képviselő már be sem jár az ülésekre.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!