Nagyvilág

2011.03.13. 17:14

Lázadás egy iraki börtönben - két halott

<p>Két elítélt életét vesztette és 12-en megsebesültek, amikor lázadás tört ki egy börtönben az iraki Tikrit városban - közölte a biztonsági erők egyik illetékese vasárnap az AFP-vel.</p>

Mint hozzátette, a rabok közül hét, az őrök közül pedig öt ember sebesült meg. Az első hírek még arról szóltak, hogy a zavargásban több fogolynak, közte az al-Kaida számos feltételezett tagjának sikerült megszöknie, ám később a börtön vezetése bejelentette, hogy senki sem hiányzik az elítéltek közül.

Ali Hashem, a tartományi tanács egyik tagja szerint az erőszak akkor tört ki, amikor a foglyok és az őrök közötti vita elfajult, és a börtönőrök tüzet nyitottak a rabokra. Mint mondta, a városi hatóságok a zavargások kitörése után kijárási tilalmat rendeltek el Tikritben, mivel attól tartottak, hogy több elítélt is megszökött a börtönből. A tanácstag azonban szintén megerősítette, hogy nem volt kitörés a börtönből.

A börtön-kitörések viszonylag gyakoriak Irakban, ahol januárban 12 feltételezett al-Kaida tag szökött meg egy bászrai büntetés-végrehajtási intézetből. Közülük eddig két személyt sikerült elfogniuk a hatóságoknak. 2009 szeptemberében 16 másik al-Kaida tag menekült el a tikriti börtönből. Az igazságügyi minisztérium adatai szerint 24-25 ezer elítélt raboskodik jelenleg az ország börtöneiben.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!