Nagyvilág

2011.03.31. 20:25

LÍBIA: Az amerikaiak szerint Kadhafi haderejének negyede semmisült meg eddig

<p>Messze van még az összeomlástól Moamer Kadhafi hadserege. Az Egyesült Államok szerepe a líbiai katonai beavatkozásban ennek ellenére a jövőben csökkenni fog. Erről amerikai katonai vezetők beszéltek az Egyesült Államok törvényhozóinak.</p>

Az észak-afrikai ország kormányellenes seregeinek segítését és kiképzését nem az Egyesült Államoknak, hanem más szövetséges országoknak kell ellátniuk - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter a képviselőház fegyveres erők bizottsága előtt.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke ugyanitt arról beszélt, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg eddig a NATO-vezette bombázásokban, de "ez nem jelenti azt, hogy katonai szempontból az összeomlás szélére jutott volna". A líbiai vezetőhöz hű hadsereg tankjaival és nehézfegyverzetével még tízszer erősebb a felkelőknél - jelentette ki Mike Mullen. A védelmi miniszter ehhez hozzátette, hogy a lázadók seregei rögtönzött, nem összetartó erőkből állnak, amelyeknek sürgősen szükségük lenne kiképzésre, parancsnokságra, felügyeletre és némi szervezettségre.

Gates szerint a március 19-én kezdődött légitámadásokat a civilek megvédéséért és nem Kadhafi elmozdításáért indították, utóbbit valószínűleg a politikai és gazdasági következmények és saját népe fogja előbb-utóbb kikényszeríteni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!