Nagyvilág

2011.03.07. 21:31

Líbia: az amerikaiak csak nemzetközi felhatalmazásra lépnek közbe

<p>Csak nemzetközi jóváhagyással lehet szó bármilyen katonai akcióról Moamer Kadhafi líbiai vezető ellen - jelentette be hétfőn Robert Gates az afganisztáni fővárosban, Kabulban.</p>

Az amerikai védelmi miniszter szerint a kapacitásokat nézve számos lehetőséget előkészítettek Barack Obama elnöknek a döntéshez. "Azt fogjuk tenni, amire az elnök utasít bennünket, de mostani véleményünk szerint bármiféle katonai beavatkozást meg kell előznie egy nemzetközi felhatalmazásnak" - mondta.

A Pentagon főnöke, az Obama-kabinet egyik legbefolyásosabb tagja óvatosságra intett múlt héten akkor is, amikor néhány amerikai törvényhozó repüléstilalmi zóna kikényszerítését kezdeményezte Líbia felett. Gates szerint az arab világon végigsöprő, "földrengésszerű" események után van esély a térségben a nagyobb demokráciára.

Moamer Kadhafi és rendszere ellen február közepén kezdtek tüntetni Líbiában, azóta az országban polgárháború van. Januárban népfelkelések buktatták meg a több évtizede hatalmon lévő Ben Ali tunéziai és Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!