Nagyvilág

2011.03.25. 12:00

Bemutatták a "brit Széll Kálmán-tervet"

<p>Megalakulása óta most először jelentett be "teljes" költségvetés-tervezetet a brit konzervatív-liberális kabinet. A rövidtávú kiadáscsökkentő gazdaságpolitika után a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtést lesz középpontban Nagy-Britanniában - írja a Kitekintő.</p>

A George Osborne brit pénzügyminiszter a tervezetet bemutatva azt mondta: a 2010-es vészköltségvetés az ország pénzügy helyzetét volt hivatott stabilizálni, míg a mostani a gazdaság reformját, a növekedést szolgálja majd. A terv egyik legnépszerűbb pontja, hogy a kormány azonnali hatállyal csökkenti az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót, így a brit üzemanyagár 6 penny-vel lesz kevesebb literenként. Növekedik egyben az adómentességet élvező keresők köre is: 6.500-ról 8.100 font éves jövedelemre emelkedik az adómentességi küszöb. A kormány ráadásul döntött arról is, hogy - az ingatlanpiac fellendítése érdekében - 25.000 fonttal támogatja az első lakást vásárlókat.

A rövid távú döntések mellett azonban a gazdaság átalakítására is szükség van. A konzervatív-liberális kabinet sokszor emlegetett prioritása a munkahelyteremtés, és az ország pénzügyi helyzetének helyreállítása mellett a gazdasági növekedés beindítása. Mindehhez George Osborne szerint "egy olyan növekedési modellre van szüksége az országnak, amely a beruházásokon, a gyártóiparágak fellendítésén és az exporton alapul".

A terv értelmében a vállalati nyereségadó 3 év alatt fokozatosan 28 százalékról 23 százalékra csökken, és 100 millió fonttal növekedik a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek adó-jóváírási jogköre. Emellett ötvenezer új gyakornoki pozíciót és 100 ezer új munkahelyet hoznak létre kifejezetten a fiatalok számára, és a kormány 3 milliárd font értékben létrehoz egy "Zöld Befektetési Bankot", amely a számítások szerint piaci tőkéből további 15 milliárd fontot generál majd. A Brit Iparszövetség máris üdvözölte a bejelentett intézkedéseket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!