Nagyvilág

2011.03.10. 12:57

A romákkal etetné meg a kóbor kutyák húsát a polgármester

<p>A szlovákiai Hernádszentistván polgármestere szerint a romáknak kellene megenniük a kóbor kutyákat a településen.</p>

Andrej Sabol - a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt jelöltje - egy bulvárlapnak nyilatkozott erről, hozzátéve, hogy a faluban a kóbor kutyák befogadása drága.

A szélsőjobboldali polgármesternél egy hete jelentkeztek az állatvédők, és azt kérdezték tőle, hogy a faluban mi a megoldás a kóbor kutyák problémájára. Erre Andrej Sabol a következőt válaszolta válaszolta e-mailben: "Nagy problémákat okoznak, és az állatvédelmi törvénnyel összhangban kell likvidálnunk őket". A következő e-mailben viszont már más stílusban reagált a feltett kérdésekre: "Ha egész Ázsiában és Csehországban esznek kutyahúst, akkor itt miért ne lehetne? Miért ne ehetnék meg a romák, ha ízlik nekik? A romák így is úgy is megeszik a kutyákat. Így volt ez régen is, járták a házakat, hogy elvihetik-e az öregebb kutyákat. Ha nekik ízlik, akkor miért ne, hisz kígyókat és skorpiókat is eszünk..."

A polgármester nyilatkozata hatalmas botrányt váltott ki a 2300 lelket számláló faluban, a településen élő romák kijelentették, hogy nem esznek kutyákat, és mély felháborodásukat fejezték ki a polgármesterrel szemben.

Andrej Sabol szavaira kiakadtak a romák

A polgármester kitartott amellett, amit mondott, de másnap hozzátette, hogy szerinte 30-40 éve ez teljesen természetes volt a környék településein - ezért nyilatkozta ezt az egyik bulvárlapnak. "Nemrég 2 zaklatott hölgy keresett fel az irodámban, akiket a saját udvarukon támadott meg két agresszív kóbor kutya. Az ügyet még nem rendeztük, de egyiküknek a napokban azt válaszoltam, hogy még az is lehetséges, hogy megkezdjük a kutyák nyilvános kivégzését a település főterén. Kínában, Líbiában, Egyiptomban az embereket lövik, az persze senkit nem zavar" - jelentette ki Andrej Sabol polgármester.

A településen élő romák egyébként sem ápolnak jó viszonyt a nacionalista polgármesterrel, a "kutyás eset" pedig mindenkit felháborított. "A munkahelyünkön mit fognak gondolni rólunk? Nem akarnak majd velünk ebédelni, már most azt mondják, hogy nem ülnek olyanok mellé, akik kutyát esznek. Még a munkánkat is elveszíthetjük" - nyilatkozta Ján Duda, az egyik helybéli. "Rendszeresen vásárolunk húst, tele van vele a hűtőnk. Nem tudjuk elképzelni, hogy bármelyik roma a kutyák húsát enné, ez badarság!" - tette hozzá zaklatottan.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!