Nagyvilág

2011.02.25. 16:03

Tizenkét nő halt meg szülés után Indiában fertőzött infúzió miatt

<p>Tizenkét nő halt meg nem sokkal szülés után egy indiai állami kórházban. A rendőrség szerint valószínű, hogy fertőzött volt az infúzió, amit kaptak. Három nő életéért még küzdenek. Az eset az India nyugati felén lévő Jodhpur városában történt. A halálesetek az elmúlt másfél hétben történtek, a rendőrség még nyomoz.</p>

A város rendőrfőnöke, Jyoti Swaroop Sharma azt mondta, a szer gyártójánál és terjesztőjénél is nyomoznak, és azt is vizsgálják, hogy melyik kórház kapott még a baktériummal fertőzött infúziós oldatból. "Három állami kórházban már összegyűjtöttünk és elkoboztunk tízezer üveget belőle" - mondta a főrendőr.

A helyi orvosok azzal védekeznek, hogy saját belső vizsgálatuk tárta fel a problémát, de az okok csak azután derültek ki, hogy az infúziókat is alaposan kivizsgálták. Narendra Changani, az intézmény főorvosa az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, a tizenkét áldozat gyermeke közül tizenegy simán megszületett, de egy baba koraszülés miatt meghalt. "Az anyák azért haltak meg, mert túl sok vért vesztettek" - mondta. Az infúziókat csak a halálesetek után vizsgálták meg, a baktériumfertőzést is ekkor mutatták ki bennük.

A most a figyelem középpontjába került kórház tavaly egyszer már bekerült a hírekbe, miután egy civil szervezet kiderítette, gyerekek fertőződtek meg HIV és Hepatitisz C-vírussal vérátömlesztéskor.

Indiában százezer terhes vagy szülő nő hal meg évente, ez a szám az Egészségügyi Világszervezet szerint magasabb, mint bármelyik más országban. Az ázsiai országban az állami kórházak gyakran piszkosak és általában nagyon szegényesek, a magánkórházak viszont rendkívül drágák, így ide csak a jómódúak és az egészségturisták kerülhetnek. A szegényes körülmények ellenére az állami kórházakban dolgozó orvosok is elvárják a hálapénzt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!