Nagyvilág

2011.02.28. 17:35

Szexuális kémia: miért pont ő?

<p>Most kiderül milyen személyiségtípus vagy és ebből kiindulva: milyen párt kellene választani magadnak.</p>

Ki tudja, miért döntött úgy Brad Pitt, hogy Jennifer Aniston helyett Angelina Jolie-t választja és miért él Helena Bonham-Carter párjával, Tim Burton-nel külön házban, de boldog házasságban. A kiváló amerikai antropológus, dr. Helen Fisher régóta kutatja a szerelem területét és több más tudóssal együtt régóta állítja: a szerelem kémia, és minden az agyból indul ki. A szerelem mibenlétének vizsgálatai újabb eredményeket hoztak a szakember szerint, aki most azt is kijelentette a vegyi anyagok négy különböző csoportra négy személyiségtípusra osztják meg az embereket, nevesül: a felfedezőre, az építőre, az igazgatókra és a tárgyalókra.

Hogy ki melyik csoportba tartozik az attól függ, hogy milyen arányban termel vegyi anyagokat - úgy mint a dopamin, a szerotonin, a tesztoszteron, illetve az ösztrogén - a szervezete. Ha valakinek leginkább a dopamin (ez az anyag okozza az euforikus örömet növeli a szexuális étvágyat és csökkenti az étel utáni sóvárgást) az uralkodó a szervezetében, akkor ő lesz a felfedező, aki hajlamos keresni az újdonságokat. Amikor a szerotonin az uralkodó, akkor a személyiség nyugodtabb, hajlamosabb a hűségre és értékeli a kiegyensúlyozott szeretetet, illetve meg is dolgozik azért, hogy ez létrejöjjön, nem véletlenül ők: az építők.

A magas tesztoszteron szinttel rendelkezők (lehet férfi és nő is) az úgynevezett igazgatók, akik határozottak, kemény beállítottságúak, igényesek és jó stratégiai gondolkodásúak. És végül: az ösztrogén hormonok által uralt személyiségek (ez szintén lehet nő és férfi is) ötletesek, empatikusan, nagy a verbális és szociális készségük, illetve ügyesen összekapcsolnak különböző tényeket. Ők a tárgyalók.

Dr. Fischer szerint mindannyian két személyiségtípus kombinációi vagyunk, s alapvetően ez befolyásolja a viselkedésünket, beleértve azt is, hogy milyen társat választunk, illetve milyen társsal érezzük, értetjük meg jól magunkat. És így természetesen azt is befolyásolja, hogy egy kapcsolat sikeres lesz, vagy kudarcba fullad.
A szakember azt is elmondta: a rossznak tűnő párosítások sem rosszak, ugyanis minden típusú partnerség különböző erősségeket és gyengeségeket hoz ki a párosokból, de az alábbiakban leírtak nagy általánosságban igazak és segítenek a választásban.

A Te domináns személyiségtípusod

Olvassa a kérdéséket. Négy válasz lehetséges.

1. Határozott nem (0 pont)
2. Nem (1 pont)
3. Egyetért (2 pont)
4. Határozott igen (3 pont)

Mind a négy típusnál válaszold meg a négy válasz egyikével a kérdést és írd fel a kapott pontot, végül mindegyik típusnál külön-külön add össze a pontokat. A két legnagyobb pontszám adja meg az elsődleges és a másodlagos személyiség-típusodat. A teszt akkor működik, ha ismered önmagad és őszinte is vagy önmagaddal, önmagadról.

FELFEDEZŐ

 

ÉPÍTŐ

1. Szeretem a váratlan helyzeteket 1. Szeretem a következetes dolgokat
2. Pillanatnyi megfontolásból cselekszem 2. Tisztelem a hatóságot
3. Untatnak az ismerős, ismétlődő dolgok 3. Döntéseimet alaposan átgondolom
4. Kiterjedt az érdeklődésem 4. Hosszasan tervezgetek
5. Optimistább vagyok az emberek többségénél 5. Szabálykövető a magatartásom
6. Kreatívabb vagyok másoknál 6. A javaimra mindig ügyelek
7. Mindig keresem az új élményeket 7. Hagyománytisztelő vagyok
8. Mindig más dologba vágok bele 8. Mindig más dologba vágok bele
9. Lelkes vagyok 9. Óvatos alkatú vagyok
10. Hajlamos vagyok a kockázatvállalásra 10. Erkölcsileg helyes a viselkedésem

 

IGAZGATÓ

 

TÁRGYALÓ

1. Megértem az összetett folyamatokat                      1. Szeretem tudni a barátaim érzéseit
2. Élvezem a versengést 2. Fontos az érzelmi intimitás
3. Izgatnak a rendszereket irányító szabályok 3. A szívemre hallgatok a döntésekben
4. Analitikus és logikus vagyok 4. Gyakran álmodozom
5. Élvezem az intellektuális beszélgetéseket 5. Könnyen meggondolom magam
6. Érzelmek nélkül kezelem a helyzeteket 6. Megérintenek az érzelmes filmek
7. Szeretek rájönni a dolgok működésére 7. Élénk a képzeletem
8. Erős akaratú vagyok 8. Empatikus vagyok
9. Szeretem az értelmes vitákat 9. Néha elveszek a saját gondolataimban
10. Könnyedén jutok döntésre 10. Mély érzésű vagyok

 

A személyiségtípusok jellemzői


FELFEDEZŐ
A felfedező legjobb tulajdonságai, hogy rugalmasak, ötletesek, időt és pénzt áldoznak céljaikra. Hajlandók kockázatot vállalni és élvezik az új, intenzív kalandokat, amikben impulzívak és néha gátlástalanok. Rossz tulajdonságuk, hogy a kaland utáni vágyuk könnyen Casanovákká teszi őket és hajlamosabbak a válásra, mint más személyiségtípusok.
Kapcsolati tanács: a kreativitásod összeköthet egy tárgyalóval, egy építővel pedig legyél nagyon türelmes. Az igazgatóval izgalmas szellemi párbajt vívhatsz, de valószínűbb, hogy elkap a hév, akkor abból folytonos vita lesz. És ha találkozol egy másik felfedezővel? Igazi élvezetes játszótársat találsz benne.

ÉPÍTŐ
Az építők a társadalom pillére. Lojálisak és lelkiismeretesek, akik tisztelik a hagyományokat és nagy a kötelességtudatuk. Rossz tulajdonságaik közé tartozik, hogy makaccsá tehetik az elképzeléseik, amik szerintük "úgy helyesek".
Kapcsolati tanács: a felfedezőben csodálhatod mindazt, ami benned nincs meg, az igazgatónál az őrületbe kergetnek a gyors döntései, egy tárgyalóval bátran beszélhetsz magadról, míg egy másik építővel kölcsönösen nagyra tudjátok értékelni egymást.

IGAZGATÓ
Ezen személyiségtípus kemény és független, képviselőinek az intelligencia az, ami mindennél többet számít. Rossz tulajdonsága, hogy túl szókimondó lehet és nem mindig társaságkedvelő, illetve kerülik az érzelmi kapcsolatokat.
Kapcsolati tanácsok: Élvezze egy felfedezővel való kalandot, hagyja, hogy egy tárgyaló minden irányból megvizsgáljon egy kérdést egy beszélgetés során. Az építő pedig minden kérdését képes megválaszolni, ha pedig egy másik igazgató a szerelme, akkor fennáll a veszély, hogy nincs aki figyeljen a kapcsolat összetartására, ami így talán laza és felszínes lesz.

TÁRGYALÓ
A tárgyalók szerények, kellemesek és intuitívak, akik imádják az embereket. Figyelmesek, megbocsátók és diplomatikusak. Kevésbé jó tulajdonságuk, hogy érzékenyek lehetnek és hajlamosak a depresszióra és néha igencsak engesztelhetetlenek.
Kapcsolati tanácsok: ha egy felfedezővel randizol, ne vedd komolyan az udvarlását, amíg meg nem győződsz arról, hogy tényleg komolyan érdeklődik irántad. Az igazgató könnyen megbánthat téged, ugyanakkor nagyon jól képes ösztönözni. Az építőnél értékelned kell az ő következetességét, ami benned kevéssé van meg. Ha pedig a társkereső egy másik tárgyalóval jön össze, akkor ne vesszenek el a kapcsolat végtelen elemzésében....

Kivel vagy igazán kompatibilis?

Dr. Helen Fisher 30 ezer emberrel végzett tanulmányának eredménye szerint az alábbi párosítások nem fognak működni.
- A felfedezők a legnagyobb valószínűséggel választanak maguknak egy másik felfedezőt, és annak a legkisebb az esélye, hogy egy igazgató lesz az igazi párja.
- Az építők nagy valószínűséggel választanak más építőket és arra a legkisebb az esély, hogy jó kapcsolatot építsen ki egy tárgyalóval.
- Az igazgatók leghamarabb tárgyalót választanak és a legkisebb az esély arra, hogy építő legyen a párja.
- A tárgyaló nagy valószínűséggel választ igazgatót, s a női tárgyaló legkevésbé fog felfedezőt választani, míg a férfi tárgyaló valószínűleg nem építőt akar társául.
- A biztonságos és hűséges építő/építő párkapcsolat eredményezi a leghosszabb házasságokat.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!