Nagyvilág

2011.02.10. 15:13

Rijád tagadja, hogy meghalt a szaúdi király

<p>Szaúd-Arábia marokkói nagykövetsége kategorikusan tagadta csütörtökön, hogy szívrohamban meghalt az uralkodó. Abdulláh bin Abd al-Azíz Al Szaúd Marokkóban van utókezelésen, miután az Egyesült Államokban tavaly novemberben megműtötték.</p>

A www.islamtimes.org nevű portál csütörtökön közölte, hogy a 86 éves szaúdi király infarktust kapott és meghalt szerdán, Marokkóban, miután napokkal korábban "túlfűtött" beszélgetést folytatott telefonon Barack Obama amerikai elnökkel az egyiptomi helyzetről. Az AFP francia hírügynökségnek azt mondta név nélkül a marokkói szaúdi nagykövetség egyik tisztségviselője, "hogy a király jól van, nincs ok az aggodalomra".

A londoni Times csütörtökön azt írta, hogy a szaúdi király valamint Obama között "ingerült" telefonbeszélgetés zajlott le január 29-én. A brit lap szerint a szaúdi király azt mondta az amerikai elnöknek, hogy majd ő fogja finanszírozni a tömegtüntetések miatt megrendült egyiptomi rezsimet, amennyiben az Egyesült Államok megvonja tőle pénzügyi támogatását.

A Times szerint az uralkodó felszólította Obamát: "ne alázza meg Mubarak elnököt azzal, hogy közli vele, addig maradjon hatalmon, amíg látja az átalakulást". A brit napilap szerint két szaúdi forrás is megerősítette a telefonbeszélgetésről közölt hírüket.

A szaúdi király tavaly novemberben 22-én érkezett New Yorkba hátpanaszokkal, két nappal később pedig megoperálták, porckorongsérvet valamint vérrögöket találtak testén. Az uralkodó január 22-én érkezett Marokkóba, és azóta ott van utókezelésen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!