Nagyvilág

2011.02.22. 17:03

Megöltek négy amerikai túszt szomáliai kalózok

<p>Szomáliai kalózok hétfőn meggyilkoltak négy amerikai túszt, miközben az amerikai haditengerészet egységei kiszabadításukról tárgyaltak - közölte az amerikai hadsereg.</p>

A Quest nevű jachtot pénteken szállták meg a kalózok, az Indiai-óceánon. Az elrabolt hajót szombat óta követték amerikai hadihajók. A katonák azután szállták meg a jachtot, hogy lövéseket hallottak a hajóról.

A hajó, négy amerikaival a fedélzetén Indiából tartott Dzsibutiba, amikor Omán partjaitól pár száz kilométernyire kalózok támadtak rájuk. A túszul ejtett hajóval Szomália partjai felé haladó kalózokat szombat óta követte négy amerikai hadihajó, köztük a USS Enterprise repülőgép-hordozó anyahajó.

Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága által kiadott közlemény szerint éppen a túszok szabadon engedéséről tárgyaltak a kalózokkal, amikor lövéshangokat hallottak a jachtról. Ekkor egy kis mentőegységet küldtek a vitorláshoz, akikre rálőttek a fedélzeten lévő kalózok. A kialakult tűzpárbajban két kalózt lőttek agyon az amerikai katonák.

Amikor feljutottak a hajóra, a különleges erők tagjai látták, hogy mind a négy amerikai túszt lelőtték a kalózok - áll a hadsereg közleményében. Hiába próbálták elsősegélyben részesíteni őket, belehaltak sebesüléseikbe. A hajón rábukkantak még két kalóz holttestére is, akik úgy tűnt, hogy korábban haltak meg. Azt nem közölték, hogy mi okozhatta halálukat, és arról sem nyilatkoztak, hogy a kalózok miért lőtték le túszaikat. 13 kalózt őrizetbe vettek.

A hajóval 2002 óta volt földkörüli úton egy dél-kaliforniai házaspár. Jean és Scott Adam barátai azt állították a BBC brit közszolgálati adónak, hogy a pár tapasztalt hajós volt, és nagyon is tisztában voltak azzal, hogy milyen veszélyesek a Szomália közelében lévő vizek. A házaspárhoz még két amerikai csatlakozott, Seattle városából.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) kalózfigyelő központjának adatai szerint a világon történt összes tavalyi kalóztámadás kilencven százalékát szomáliai kalózok hajtották végre. 2010-ben 445 hajót támadtak meg kalózok, akik 1 181 embert ejtettek túszul, és nyolc embert öltek meg. A tavalyi évben az IMB közlése szerint legalább 53 hajót sikerült elrabolni, az egész világon.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!