Nagyvilág

2011.02.24. 17:13

Megkezdték a Discovery tankolását

<p>Közép-európai szerint csütörtök kora délután megkezdték a Discovery űrsikló üzemanyaggal való feltöltését - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).</p>

Tájékoztatásuk szerint a jármű külső üzemanyag-tartályát mintegy kétmillió liter folyékony hidrogénnel és oxigénnel töltik fel, miközben az űrsikló hat asztronautája felkészül az indításra. Az űrsiklót várhatóan közép-európai idő szerint este tíz óra előtt lövik fel a Kennedy Űrközpontból. A meteorológiai szolgálatok szerint 90 százalék az esély arra, hogy a start tervezett időpontjában megfelelőek legyenek az időjárási viszonyok.

A Discovery űrsiklónak ez lesz az utolsó küldetése a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA ugyanis idén nyugdíjba küldi a teljes űrsikló-flottát, amelyet 1981-ben indítottak. A tervek szerint április 18-án még fellövik az Endeavourt, és ha a kongresszus rábólint, júniusban utoljára elindul az Atlantis is. Miután az amerikai flottát kivonják a forgalomból, egyedül az orosz Szojuzok lesznek képesek embert juttatni az ISS-re.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!