Nagyvilág

2011.02.08. 14:53

Litvánia szerint nukleáris fegyvereket telepített Moszkva a közelükbe

<p>A litván védelmi miniszter szerint atomfejekkel ellátott rakétákat telepített Moszkva a kalinyingrádi körzetbe, ami határos két NATO-tagországgal, Litvániával és Lengyelországgal.</p>

Rasa Jukneviciene kedden azt mondta, hogy rövid hatótávolságú, más néven taktikai rakétákról van szó.

"Nem titok immár, hogy hozzánk közel, a kalinyingrádi régióba helyzetek el nukleáris fegyvereket. Azt akarjuk, hogy a nagyhatalmak kezdjenek tárgyalásokat ezeknek a fegyvereknek a csökkentése, illetve eltávolítása érdekében"- mondta a litván védelmi miniszter a vilniusi állami rádiónak. Tavaly novemberben az orosz hadsereg tagadta azokat az amerikai állításokat, miszerint a kalinyingrádi körzetbe ilyen fegyvereket telepítettek 2010 elején.

Litvánia valamint a többi balti állam, Lettország és Észtország régóta nyugtalanul figyeli az orosz haderőmozdulatokat. Moszkva csak 1994-ben, három évvel a balti országok függetlenségének visszanyerése után vonta ki csapatait a balti országok területeiről, amelyeket 1940-ben szálltak meg a sztálini csapatok - írta az AFP.

A balti országok üdvözölték a Moszkva és Washington között létrejött, majd ratifikált új START-egyezményt a fegyverzetkorlátozásról. Ebből azonban kimaradtak a rövid hatóságtávolságú, vagyis taktikai atomfegyverek, amelyekről az Egyesült Államok tárgyalni akar Oroszországgal. Moszkva továbbra is attól teszi függővé a további tárgyalásokat, hogy Washington bevonja-e vagy sem az úgynevezett latorállamok elleni európai rakétapajzs tervébe őt. Az amerikai terv értelmében az egykori szovjet szatellitállamok, jelenlegi NATO-tagok területére is kerülnének rakéta-elhárító fegyverek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!