Nagyvilág

2011.02.22. 16:13

Lemondásra szólította fel Kadafit Líbia washingtoni nagykövete

<p>Lemondásra szólította fel Moamer Kadafi líbiai vezetőt az ország washingtoni nagykövete hétfőn, egy amerikai televíziónak adott interjúban.</p>

A héten már több líbiai nagykövet és diplomata jelentette be lemondását, a líbiai tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt. Az Al Jazeera English közlése szerint tiltakozó nagykövetek közül többen az életüket féltik.

"Nem szolgálom tovább a jelenlegi diktatúrát" - jelentette ki a posztjáról lemondott Ali Ageli, Líbia eddigi washingtoni nagykövete, az ABC amerikai televíziónak adott interjúban. Ageli felszólította Kadafit, hogy távozzon a hatalomból, és "hagyja békén a líbiai népet". A nagykövet közlése szerint a líbiai főváros "lángokban áll", a hatalom tankokat, buldózereket és katonákat vet be az emberek ellen. Ageli a nemzetközi közösség segítségét kérte a líbiai emberek megmentésére.

A héten már több líbiai nagykövet, és diplomata is bejelentette, hogy lemondtak posztjukról, a líbiai tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt. Egyikük, Ali el-Esszavi indiai nagykövet azt mondta az Al Jazeera English hírtelevíziónak, hogy fél visszatérni Líbiába. Közben a hírtelevízió közölte, hogy nem tudják elérni Líbia bangladesi nagykövetét, aki előző este mondott le posztjáról. A televízió tudósítója helyi idő szerint reggel még tudott vele beszélni, de hangjából "pánikot" érzett ki. A hírtelevízió értesülései szerint a követség hírszerző tisztje fenyegette meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa délután ül össze, hogy a líbiai helyzetről tárgyaljanak, miközben az Arab Liga Kairóban tart rendkívüli ülést.
-Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!