Nagyvilág

2011.02.09. 15:58

Újságíróverés Tádzsikisztánban

<p>Az Egyesült Államok tádzsikisztáni nagykövetsége szerdán "erősen elítélte" egy ellenzéki újság szerkesztőjének megverését. A tádzsikisztáni iszlám párt által kiadott újság szerkesztőjét kritikus állapotban vitték kórházba, miután hétfőn több támadó megverte. A szerkesztő kollégái szerint munkája miatt támadták meg.</p>

A dusanbei amerikai nagykövetség felszólította a tádzsik kormányt, hogy indítson "mindenre kiterjedő nyomozást" a Nadzhot című ellenzéki lap szerkesztője elleni támadással kapcsolatban.

Khikmatullo Saifullozodát hétfőn támadta meg több ember a tádzsik fővárosban. Az AFP francia hírügynökség információi szerint "brutálisan" megverték. A Tádzsikisztáni Iszlám Újjászületés Pártjának tulajdonában lévő újság szerkesztője súlyos állapotban van. Saifullozoda magas rangú tisztséget tölt be az iszlám pártban.

Az Egyesült Államok nagykövetsége szerint "a legitim politikai párt tagja ellen végrehajtott támadás egyben a politikai szólásszabadság elleni támadás volt". Washington az elkövetők megbüntetését követeli.

A Tádzsikisztáni Iszlám Újjászületés Pártjának nagyjából negyvenezer tagja van és a legutóbbi választásokon két helyet szerzett a parlament alsóházában.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!