Nagyvilág

2011.02.22. 14:43

Éhségsztrájkkal fenyegetőzik egy volt náci őr Németországban

<p>Éhségsztrájkkal fenyegetőzik a Rettegett Ivánként elhíresült John Demjanjuk. A kilencvenéves, ukrán születésű férfit a német ügyészség azzal vádolja, hogy a treblinkai náci koncentrációs táborban több mint huszonhétezer zsidó fogoly meggyilkolásában vett részt a második világháború idején.</p>

"Ha a bíróság nem veszi figyelembe a történelmi tényeket, és nem igazságosan jár el, hanem egy koncepciós perbe kezd, akkor a következő két hétben éhségsztrájkba kezdek" - mondta John Demanjuk.

Demanjuk 1942-ben a Vörös Hadsereg tagjaként esett német hadifogságba. Átállt a németek szolgálatba, és a treblinkai koncentrációs táborban részt vett a deportált zsidók meggyilkolásában. A háború után Németországban maradt, később családjával az Egyesült Államokba emigrált. 1958-ban amerikai állampolgár lett. A hetvenes években derült fény náci múltjára, a nyolcvanas években Izraelben első fokon halálra is ítélték, majd bizonyíték hiányában felmentették. 2001-ben azért állt bíróság előtt, mert állampolgársági kérelménél elhallgatta náci múltját. Ki akarták utasítani az országból, de egyetlen ország sem fogadta be. Németország kérte a kiadatását az Egyesült Államoktól, 2009-ben ez meg is történt, még ugyanebben az évben vádat emeltek ellene Münchenben háborús bűnök miatt. Ítélet legkorábban március 22-én várható, de valószínűbb, hogy az ügy összetettsége miatt ennél később születik döntés. Demjanjuk kora és egészségi állapota miatt naponta legfeljebb másfél órát tarthat a tár gyalás. Ha bűnösnek találják, tizenöt év börtönt kaphat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!