Nagyvilág

2011.02.22. 19:03

Elindulhat utolsó útjára a Discovery űrsikló

<p>Az amerikai űrkutatási hivatal minden javítási munkával végzett a Discovery-n, így az űrsikló készen áll utolsó űrutazására - közölte kedden a NASA.</p>

A meteorológusok közlése szerint az időjárás is kedvező lesz a csütörtökre tervezett indítás idején. A Discovery 1984-ben repült először, és az lesz az első űrsikló, amelyik "nyugdíjba vonul".

A NASA mérnökeinek az elmúlt pár hónap alatt kijavították a Discovery külső tankját, amely "erősebb lett, mint valaha" - közölte a NASA egyik vezetője. Ezen kívül még egy szivárgást is megszüntettek, és így a Discovery "készen áll a repülésre". Egy kisebb hibát ugyan még felfedeztek, de az a NASA közlése szerint nem fogja befolyásolni a csütörtökre tervezett indítást.

A tervek szerint a Discovery közép-európai idő szerint csütörtök este 11 óra előtt tíz perccel indul el utolsó űrutazására. Az űrsiklóval hat űrhajós megy a Nemzetközi Űrállomásra, ahova pótalkatrészeket szállítanak, valamint egy új modult, amelyet raktárként hasznosítanak.

A Discovery rakterében van már a Robonaut 2 nevű, emberi alakú robot is. A 136 kilogramm súlyú humanoid robot egy láb nélküli ember alakját mintázza. Az űrhajósok azt fogják vizsgálni, hogy az R2 nevű robot hogyan működik a súlytalanságban. Az emberi robotra a tervek szerint olyan feladatokat bíznának a jövőben, amelyek túl bonyolultak, vagy túl veszélyesek az emberek számára.

A Discovery a tervek szerint március hetedikén fog visszatérni a földre, ami után elsőként "nyugdíjazzák" a három űrsikló közül. Az Atlantis és az Endeavour szintén utolsó útjára készül idén. A NASA arra számít, hogy a fellövéseket a megszokottnál jóval több ember fogja megnézni a helyszínen, a floridai Kennedy űrközpontnál. "Az emberek kezdik észrevenni, hogy ha most nem nézik meg a fellövést, később már soha nem lesz rá esélyük" - közölte a NASA.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!