Nagyvilág

2011.02.13. 13:42

Csernobil még mindig kísért?

<p>Áprilisban lesz 25 éve, hogy a csernobili atomerőmű 4-es reaktora felrobbant. Ez a világ történetében a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa, ami megtörtént.</p>

A szennyezés akkora mértékű volt, hogy a környéket evakuálták és utána le is zárták. A szakemberek azóta is rendszeresen tanulmányozzák a sugárzást, és hogy miként hat ez az ökológiai összességére.

Megfigyelések szerint az emlősök száma visszaesett a lezárt övezetben, illetve a madarak szervezetére is kedvezőtlenül hat a sugárzás. A lezárt területen 48 madárfaj él, ami közel félezer egyedet jelent. A háttér sugárzott területen élő egyedek agyának mérete azonban 5 százalékkal marad alul, mint a normális környezetben élő társaiké. Elsődleges oka ennek a radioaktívanyagok jenléte lehet.

Egy másik lehetséges elmélet is felmerült, ami szerint a madarak nem fejlesztik ki a félelem és menekülési készségüket a ragadozók hiányában.

Azonban a szakemberek ezt az elméletet nem tudják biztosan állítani, mivel még soha nem rögzítettek hasonló esetet, amiben a  vadon élő állatok agya azért zsugorodott  volna, mert túl kevés az ellensége.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!