Nagyvilág

2011.01.10. 06:27

Vádemelés a tucsoni lövöldöző ellen

<p>Az amerikai hatóságok vasárnap vádat emeltek Jared Lee Laughner ellen, a hat halottat követelő tucsoni lövöldözéssel kapcsolatban. Hat ember meghalt, és 14-en megsebesültek, köztük egy kongresszusi képviselőnő, amikor a 22 éves férfi tüzet nyitott.</p>

A hatóságok közlése szerint Laughner előre kitervelte tettét, és célpontja a demokrata párti képviselőnő volt.

Az arizonai ügyészség közlése szerint öt vádpontban emeltek vádat Laughner ellen, akinek hétfőn kell megjelennie egy szövetségi bíróság előtt, Phoenix városában. A férfi elleni tárgyalást összeférhetetlenség miatt vitték el Tucsonból, mert az áldozatok között van egy helyi szövetségi bíró is.

A férfi ellen emelt szövetségi vádak mellett a helyi hatóságok is vádat fognak emelni a férfi ellen - írta a Politico című amerikai lap. A szövetségi eljárás ugyanis csak a lövöldözésben meghalt, vagy megsebesült szövetségi alkalmazottak ügyével foglalkozik, a helyi áldozatok az állami igazságszolgáltatás hatáskörébe esnek.

Az amerikai hatóságok közlése szerint a 22 éves vádlott lakásában olyan bizonyítékokat találtak, amelyek szerint előre kitervelte Gabrielle Giffords képviselőnő meggyilkolását. A lövöldözés egy szupermarket előtt történt, ahol a kongresszusi képviselő választóival találkozott. A hatóságok egyik ideig úgy gondolták, hogy volt egy társa is, de róla később kiderült, hogy egy taxisofőr, akinek nincsen köze a lövöldözéshez.

Laughner a hatóságok közlése szerint 31 lövést adott le a tömegben, mire sikerült lefogni, amikor megpróbált újratölteni. A férfi kezéből először egy vasárnap már hősként ünnepelt nő kapta ki a cseretárat, de a vádlott újabbat vett elő. Az azonban nem működött, és így két férfinak volt ideje leteperni, és fogva tartották, amíg a rendőrök meg nem érkeztek - közölte a helyi rendőrség.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan miért követte el tettét Laughner, aki a hatóságok közlése szerint "zavart, de beszámítható":
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!