Nagyvilág

2011.01.18. 13:52

Tömegtüntetések az új nemzeti egységkormány ellen Tunéziában

<p>Ezrek tüntettek kedden Tunézia több városában a hétfőn megalakult nemzeti egységkormány ellen. A demonstrációkon a bukott elnök pártjának eltávolítását követelték az új kabinetből.</p>

Tömegtüntetés volt egyebek mellett Szidi Buzidban. Itt kezdődtek december közepén a tiltakozások, miután felgyújtotta magát egy fiatal utcai árus, mert a rendőrök elkobozták a standján lévő gyümölcsöket és zöldségeket. Ebben a városban és másutt is a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a tömeget kedden.

Az újabb megmozdulásokat az váltotta ki, hogy az új nemzeti egységkormányban a múlt pénteken elmenekült Ben Ali volt államfő pártjának nyolc tagja kapott tárcát, köztük a külügyi, a védelmi, a belügyi és a kormányfői posztot. Tunézia legnagyobb szakszervezete és más társadalmi csoportok közölték: nem hajlandók elfogadni az új kormányt emiatt. A szakszervezet tiltakozásul visszavonta három miniszterét a kabinetből kedden.

Az eddig betiltott iszlám mozgalom, az Ennahdha (Ébredés) elnöke vezette az egyik tunéziai városban a tüntetést. A 63 éves politikus, aki 20 éven át volt börtönben, azt mondta: "az új kormány nem képviseli a népet, ezért buknia kell". A tüntetések résztvevői több helyen azt kiabálták, hogy "kenyéren és vízen tudnak élni, de nem a volt uralkodó párttal".

Az észak-afrikai országban múlt péntek óta rendkívüli állapot van érvényben. A rendelet értelmében éjszakai kijárási tilalom van, és a biztonsági erők elvileg tüzet nyithatnak arra, aki nem hajlandó betartani azt. A rendkívüli állapotot azt követően hirdették ki, hogy a tömegtüntetések hatására 23 évi uralom után távozott az országból az államfő. Zin el-Abidin Ben Ali Szaúd-Arábiába menekült.
- Független HÍrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!