Nagyvilág

2011.01.15. 05:52

Több mint száz halott az indiai kegyhelynél kitört pánikban

<p>Több mint száz ember vesztette életét a dél-indiai Kerala államban, ahol pánik tört ki egy vallási fesztiválról távozók körében - közölték a helyi hatóságok szombaton. A riadalom péntek este kezdődött, amikor az évente megrendezett ünnepségről hazatérő több ezer ember közé berohant egy terepjáró.</p>

Az állam déli részén, hegyvidékes területen fekvő Sabarimala zarándokhelyen idén is több mint hárommillió ember vett részt a zarándoklaton. Amikor azonban véget értek a szertartások - és a tömeg hazaindult -, egy terepjáró vezetője elvesztette az uralmát a jármű felett - mintegy tíz kilométerre a kegyhelytől -, és belerohant a szűk hegyi úton gyalogló tömegbe.

Jaya Kumar, Kerala állam belügyminisztere szerint a környéken ezután pánik tört ki, és a menekülők közül legkevesebb 102 ember vesztette életét, több tucatnyian megsebesültek. A mentőcsapatok azonban még mindig kutatnak esetleges túlélők, vagy további áldozatok után, akik a hegyi útról zuhanhattak a szakadékba. A keresést azonban nehezíti az erdős, sziklás térségre jellemző sűrű köd és a nehezen járható terep.

Indiában nem ritkák a hasonló tragédiával végződő tömegrendezvények, amelyeken gyakran hiányosak a biztonsági intézkedések, ezért pánik esetén sokan halnak meg. Tavaly márciusban az északi Uttar Pradesh szövetségi államban 63-an vesztették életüket az egyik hindu templom előtt kitört pánikban, a rendőrség szerint a biztonsági intézkedések teljes hiánya miatt. Az áldozatok többsége gyerek és nő volt. Októberben tízen haltak meg ugyancsak egy tömegpánikban, Bihar szövetségi állam egyik kegyhelyénél.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!