Nagyvilág

2011.01.04. 10:56

Szlovákiában gyér az érdeklódés a magyar állampolgárság iránt

<p>Hétfőn, az új év első munkanapján megkezdődött az egyszerűsített honosítási kérelmek fogadása Szlovákiában. Pozsonyban nem tolongtak a kettős állampolgárságért, néhányan időpontot kértek, Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke pedig beadta kérvényét - írja az Új Szó szlovákiai magyar napilap.</p>

A tudósítások szerint Romániában és Szerbiában viszonylag sok a kérelmező, de a pozsonyi és kassai konzulátusok csak mérsékelt érdeklődésről számoltak be. Berényi József szlovákiai magyar politikus, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke is tegnap adta le kérvényét a pozsonyi konzulátuson.

Nem volt nagy az érdeklődés a honosítás iránt a magyar-szlovák határhoz közelebb eső magyar megyeszékhelyeken sem. A komáromi (Magyarország) anyakönyvi hivatalban négyen nyújtottak be állampolgársági kérvényt, többen pedig nyomtatványokért, illetve felvilágosítás céljából keresték fel a hivatalt.

A szlovák parlament csak februárban fogja tárgyalni második olvasatban a tavaly Robert Ficóék által elfogadott, a kettős állampolgárokat büntető állampolgársági törvény módosítását. A tervek szerint március elsejétől már nem fenyegetné Berényi Józsefet a szlovák állampolgárság elvesztése, de a köztársasági elnök esetleges vétójával késleltetheti a jogszabály hatályba lépését.

Az MKP elnöke bízik a jelenlegi szlovák kormánykoalíció ígéretében, és nem tart attól, hogy elvesztené szlovák állampolgárságát. Ebben az esetben valószínűleg le kéne mondania pártelnöki posztjáról is. Berényi József állítása szerint nem szeretne tettével példát mutatni. "Nem azért teszem, hogy most kövessenek, hanem azért, mert ez az én belső meggyőződésem" - mondta az Új Szónak a politikus.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!