Nagyvilág

2011.01.05. 11:07

Mégsem kapnak ingyenes orvosi ellátást a chilei bányászok?

<p>A chilei bányászok szerint Sebastian Pinera államfő megszegi azt az ígéretét, miszerint legalább hat hónapig ingyenes orvosi ellátásban részesülhetnek a föld alól kimentett vájárok - közölte egy bírósági forrásra hivatkozva az AFP.</p>

A beszámoló szerint a 33 bányász közül négyen már nem kapnak orvosi ellátást, mivel az október 13-ai kimentésüket követő hetekben - utazásaik miatt - nem jelentek meg a kezelésen.

"Pinera elnök megegyezetett velük, hogy az egész csoport legalább hat hónapig kap kezelést, de most úgy érzik, nem teljesítette ezt az ígéretet" - mondta a bányászok ügyvédje, Edgardo Reinoso a Radio Cooperativa adónak adott interjújában. Mint hozzátette, a bányászok egészségbiztosítója, az ACHS nem fedezi a pszichiátriai kezelések költségeit, csupán az orvosi alapellátásukat finanszírozza.

Az aranybányában rekedt bányászok világszerte ismertek lettek, miután 69 nappal a tárna beomlása után sikerült a felszínre hozni őket a mentőcsapatoknak. A vájárok számos interjúfelkérést kaptak különböző televízióktól és rádióktól, amelyek miatt többen sokat utaztak megmentésük óta. Novemberben például mind a 33-an Beverly Hillsbe mentek, hogy részt vegyenek a CNN egyik műsorában, de az aktívabb vájárok azóta az Egyesült Államok mellett megjárták Londont és Madridot is.

A bányászok vádjára egyelőre nem reagált a chilei államfői hivatal.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!