Nagyvilág

2011.01.07. 13:45

Ma van a pravoszláv karácsony: az ukránok "kutyát" esznek az ünnepen

<p>Ukrajnában a pravoszlávok és a görög katolikusok ezekben a napokban - január 7-8-án - ünneplik a karácsonyt, mivel az ortodox egyház még mindig a Juliánusz-naptár szerint számolja az időt.</p>

A pravoszláv szentestén elköltendő vacsora legfőbb fogása az ukrán családok döntő többségében a "kutya", ami nevével ellentétben nem állati eredetű, hanem növényi alapanyagok "összekutyulásával" készül.

Az ukránoknál hagyományosan legalább 12 különböző fogásnak kell az ünnepi asztalra kerülnie Szenteste. Ezen étkek közül a "kutyát" adják fel elsőként. Ennek elkészítéséhez 2 pohár búzára, 1 pohár mákra, 1 pohár dióra vagy mogyoróra, 5 deka mazsolára, 10 deka mézre és 5 deka főzőcsokoládéra van szükség.

Az elkészítés során a búzát alaposan megmossák és néhány órára beáztatják. Ezt követően gyenge tűzön puhára főzik. A mákot szintén megmossák, majd lobogó, forró vízzel leöntik, és 20-30 percig állni hagyják, végül ledarálják. A diót vagy mogyorót apróra törik, és aranyszínűre pörkölik. Végül mindezeket összekeverik. Mézzel édesítik, s mazsolával és reszelt csokoládéval megszórva tálalják. A karácsonyi asztal főfogását kizárólag olyan edényben főzik, amelyet évente csak egyszer, erre az alkalomra használnak.

Ezt a fogást más, környező népeknél is ismerik. A románoknál colivă, a szerbeknél. (kolivo), a lengyeleknél kutia néven ismertek a változatai. Az elnevezés talán a görög (mag, bab) szóból ered.

Az ukrán hagyományok szerint szenteste 12 hagyományos, böjti ételnek kell kerülnie az ünnepi asztalra. A sok helyütt máig is élő mágikus szertartás szerint az első teendő az új láng meggyújtása, amihez a jó gazdaasszony már 12 nappal az ünnep előtt készülődni kezd. A szenteste előtt előveszi a kovakövet és a keresztet, amelyek 12 napig feküdtek a házi oltár előtt, majd "új tüzet" csihol. Ezzel a lánggal gyújtja meg a tűzhelyen azt a 12 fahasábot, amelyeket az utóbbi 12 nap során készített elő. Csak mindezek elvégzése után foghat hozzá a 12 szentestei étel elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!