Nagyvilág

2011.01.03. 11:41

Katonai segély egy árvíz sújtotta ausztrál városnak

<p>Az ausztrál hadsereg egységei hétfőn igyekeztek minél több élelmet és gyógyszert vinni Rockhamptom városába, amelyet bármikor teljesen körbezárhat az árvíz.</p>

A 75 ezer lakosú város repülőterét le kellett zárni, és a település több irányból is megközelíthetetlenné vált, az elöntött utak miatt. Közben már háromra emelkedett az ország északkeleti részén pusztító áradásokban meghalt emberek száma.
"Olyan, mintha Rockhampton egy beltenger kellős közepén lenne" - közölte Queensland állam kormányfője, miután a levegőből felmérte az árvíz nagyságát. A part menti településre délről és nyugatról vezető utak járhatatlanná váltak, és a városon áthaladó Fitzroy-folyó vízszintje még tovább fog emelkedni.

Az előrejelzések szerint kedden, vagy szerdán fog tetőzni a folyó, és a város polgármestere szerint Rockhampton negyven százaléka is víz alá kerülhet. Több ezer ingatlan van veszélyben. A város repülőterét le kellett zárni, és a polgármester szerint még legalább két hétig biztosan nem nyit meg.

Az árvíz sújtotta városban a helyiek elmondása szerint pánikvásárlásba kezdtek az emberek, attól tartva, hogy élelem nélkül maradnak. Rockhamptonba Az ausztrál hadsereg egységei kezdtek el élelmet, és egyéb segélyeket szállítani. A segélyeket katonai szállítógépekkel viszik a Rockhamptontól északra található Mackaybe, ahonnan autóval folytatják útjukat a városba, amíg az emelkedő víz el nem zárja északról is a várost.

Közben a rendőrség megerősítette, hogy már három halálos áldozata van a queenslandi áradásoknak. A legújabb halott egy férfi, akit autójával együtt sodort el egy megáradt folyó.

A nagyjából kétszázezer embert érintő árvizek miatt akkora terület van víz alatt Queensland államban, mint Franciaország és Németország területe együttvéve. Az ausztrál kormány közlése szerint a károk meghaladják az egymilliárd ausztrál dollárt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!