Nagyvilág

2010.12.28. 15:40

Ritka csendes-óceáni cápát fogtak a Fekete-tengerben

<p>Szimferopoli halászok hálójában egy a Csendes-óceánban is ritkaságszámba menő mélytengeri cápafaj egy példánya akadt fenn a napokban - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda. A halbiológusok egyelőre nem tudják, miként kerülhetett a Fekete-tengerbe a goblin cápa.</p>

A bizarr kinézetű tengeri ragadozó a Krím-félsziget közelében akadt fenn az egyik halászhajó hálójában. A hajó személyzete először elképzelni sem tudta, miféle halat emeltek be a hajóba. Később kiderült, hogy egy goblin cápáról van szó, amely a Csendes-óceánban honos, és amelyről a halbiológusok is keveset tudnak, mert leginkább a Japán szigetvilág környéki mélytengerekben honos.

Az ukrán tudósok szerint a kifogott példány alighanem egy utasszállító hajó akváriumából kerülhetett a Fekete-tengerbe, ahol egyébként is hamar elpusztult volna, mivel az eredeti élőhelyéül szolgáló óceán sótartalma merőben eltér a Földközi-, illetve a Fekete-tengerben uralkodó viszonyoktól.

Nézze meg a fotót ide kattintva! >>>

Ennek a szokatlanul hosszú orrnyúlvánnyal rendelkező cápafaj egyes példányai akár a 4 méteres hosszúságot is elérhetik, a kifejlett példányok súlya pedig a két mázsát is meghaladja. Mivel rendszerint 200 méteres mélységben tanyázik, jelenleg nem rendelkezünk kellő információval sem életviszonyait, sem táplálkozási szokásait illetően.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!